Lewis Hamilton allt närmare kvalrekordet…

Lewis Hamilton firar sin 67:e pole position inför en överförtjust hemmapublik

Lewis Hamilton firar sin 67:e pole position inför en överförtjust hemmapublik

Lewis Hamilton tog idag sin 67:e pole position i karriären och är nu bara en från att tangera Michael Schumachers 68. Hamilton bemästrade de svåra förhållandena bäst och när banan torkat upp helt mot slutet var han oslagbar och hade nästan en halv sekund till närmaste bil bakom som till slut var Kimi Räikkönen. Det var blott tredje gången denna säsong som Kimi Räikkönen var snabbaste Ferrari i kval. Det såg för övrigt lite konstigt ut inför det sista försöket för Sebastian Vettel som vi uppfattade gick ut på ett tre varv gammalt set supersoft vilket sällan är tillräckligt bra för att förbättra tiden med. Jag har ännu inte lyckats lista ut om denna information stämmer kring Vettels avslutande varv men det såg åtminstone ut så på vår dator där vi kan se om förarna kör med nya däck eller inte.

Valtteri Bottas har sett stark ut hela helgen men lyckades inte fullt ut i dagens kval där han var fjärde snabbast. Detta betyder att han startar först i 9:e rutan med sin växellådsbestraffning vilket gör hans eftermiddag i morgon lite tuffare. Bottas var hela sju tiondelar bakom Hamilton vilket är i mesta laget i likvärdigt material. I Q2 valde Bottas att köra sitt snabbaste varv på soft vilket gör att han har en lite annan strategi i racet i morgon vilket självklart hänger ihop med att han hade sin bestraffning.

Nico Hülkenberg var bäst av resten bakom de tre toppteamen och startar med Bottas bestraffning så högt som P5 i racet vilket gör poängchanserna för Hülkenberg goda i morgon. Närmast bakom sig hade han de båda Force India-förarna där Sergio Perez återigen var den snabbaste av dem. Kul också med Stoffel Vandoorne som för första gången i år kvalade ut Fernando Alonso och att ha en Mclaren-Honda med i Q3 på denna tuffa bana är ett bevis på att det är på väg åt rätt håll. I sändningen var jag inne på att Alonso, som hade chansen att peta bort Vandoorne från avancemang från Q2, kanske höll igen lite på sitt sista försök i andra kvalrundan för att Vandoorne skulle gå vidare men tanke på att Alonso själv ändå startar sist oavsett hur det gick i kvalet. Undrar dock om det stämmer, känns inte riktigt som Fernando Alonsos sätt att jobba och det detta var f ö första gången på över tio år som han tog stryk av en teamkamrat här på Silverstone. Skulle det stämma får man verkligen anse Alonso vara en riktig teamplayer men jag är som sagt tveksam nu i efterhand.

Sauber hade med tanke på vädret en liten chans att ta sig vidare till Q2 men när den första rundan var klar var man ungefär som vanligt 18:e och 19:e och med enbart Daniel Ricciardo bakom sig som fick avbryta Q1 med motorproblem. Syntes ändå tydligt redan under FP3 att man idag var betydligt närmare resten av startfältet än tidigare under helgen. Marcus Ericsson fick dock återigen se sig knappt slagen av Pascal Wehrlein som drygade ut i den interna kvalstatistiken till 6-2. Marcus sa att han hade överhettade däck de avslutande varven i Q1och därför kom inte den förbättring som annars borde varit möjlig.

Avslutningsvis så fanns efter kvalet ett bestraffningshot över Lewis Hamilton för att ha hindrat Romain Grosjean under ett av fransmannens kvalvarv. Hamilton klarade sig dock från bestraffning och startar alltså från pole i morgondagens race. Romain Grosejan var inte helt nöjd med domarnas bedömning och menade att domarna sett mellan fingrarna enbart för att Hamilton finns med i fighten om VM-titeln. Haas menade att Grosjean hade tappat så mycket som tre tiondelar medan domarna, efter att ha studerat både telemetri och video, kom fram till att Romain inte alls förlorade någon tid på incidenten.

Resultat kval Storbritanniens GP (korrigerat med nu kända bestraffningar)

1 Lewis Hamilton Mercedes 1m26.600s -
2 Kimi Raikkonen Ferrari 1m27.147s 0.547s
3 Sebastian Vettel Ferrari 1m27.356s 0.756s
4 Max Verstappen Red Bull/Renault 1m28.130s 1.530s
5 Nico Hulkenberg Renault 1m28.856s 2.256s
6 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m28.902s 2.302s
7 Esteban Ocon Force India/Mercedes 1m29.074s 2.474s
8 Stoffel Vandoorne McLaren/Honda 1m29.418s 2.818s
9 Valtteri Bottas Mercedes 1m27.376s 0.776s
10 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m29.549s 2.949s
11 Jolyon Palmer Renault 1m30.193s -
12 Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault 1m30.355s -
13 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1m31.368s -
14 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m31.482s -
15 Lance Stroll Williams/Mercedes 1m42.573s -
16 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1m42.577s -
17 Pascal Wehrlein Sauber/Ferrari 1m42.593s -
18 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m42.633s -
19 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m42.966s -
20 Fernando Alonso McLaren/Honda 1m30.600s -