Silverstone drar sig ur….

Silverstone, en riktig klassiker på kalendern men är banan på väg bort

Silverstone, en riktig klassiker på kalendern men är banan på väg bort

Idag kom beskedet som varit på gång en tid, BRDC, ägarna till Silverstonebanan, använde den klausul i kontraktet med Formel 1 som finns där man efter halva tiden kan hoppa av. Anledningen sägs vara att man inte kan få eventet att gå runt och därför väljer man nu att säga stopp efter 2019 som då blir sista året som Storbritanniens GP körs på det gamla andra världskrigsflygfältet utanför Northampton.. Eller?

De flesta bedömare tror Silverstones avhopp snarare är ett försöka att förhandla till sig en billigare deal med den nya ägarna till Formel 1 mycket medvetna om hur stark opinionen kommer vara för att Silverstone ska vara kvar på kalendern. Hur skulle det se ut om vi inte hade något Storbritanniens GP på den kanske mest anrika banan av dem alla, dessutom i Formel 1:s hemland.

Problemet med denna taktik är tyvärr att alla andra arrangörer kommer följa efter om detta lyckas för Silverstone och BRDC (Brittisk Racing Drivers Club) vilket vore ohållbart för Formel 1 och sannolikt anledningen till att 2019 kanske blir sista gången vi åker till Silverstone på ett tag.

Spontant kan jag tycka det är konstigt att BRDC 2007 skrev på ett avtal som sträcker sig fram till 2027 om man ändå inte hade några utsikter att lyckas räkna hem det. Gnäll om kostnaden (vilken är betydligt lägre än för många andra arrangörer) har det varit från första början och ändå så kommer man överens om att arrangera loppet i över 20 år. Liberty Media har faktiskt erbjudit sig att ta över arrangörskapet i fem år för att ”spara” pengar åt BRDC men det var man inte intresserade av.

Jag gillar Silverstone och Storbritanniens GP även om det varit något av hatkärlek mellan varven. Nuförtiden är banan i toppmodernt skick men det har inte alltid varit så där man t ex haft kommentatorshytter högt upp på någon läktare som gungade så kraftigt att man blev sjösjuk, att det tog två timmar att bara köra ut från parkeringen vissa år för att inte tala om alla gräsmattor som efter en helgs regnande blivit rena leråkrar där många behövt hjälp av en traktor för att komma därifrån.

Jag hoppas att Silverstone blir kvar och att man kommer överens, klart det ska köras F1 i England. Sedan får det dock vara slut på gnäll, se till att kalkylen är korrekt och kör på!

Några har säkert redan sett artikeln i tyska Auto Bild där det idag står att Honda har sagt upp avtalet med Sauber, det avtal som bekräftades i Ryssland inför 2018. Jag har självklart försökt få fram lite mer information om detta utan att lyckas speciellt bra men jag har lite ”trust issues” med den tyska publikationen och tar just nu informationen med en viss skepsis. Det kan säkert vara så att Sauber/Honda inte kommer hända 2018 men då för att teamet i sådant fall vill ha ett bättre alternativ inte för att Honda säger upp avtalet. Jakten på information kommer givetvis fortgå under helgen och med lite tur klarnar det inom kort. Här är artikeln för den som vill läsa, kräver dock hyfsade kunskaper i tyska