Robert Kubica tillbaka i en Formel 1-bil…

Idag var Robert Kubica tillbaka i en Formel 1-bil första gången sedan 2011

Idag var Robert Kubica tillbaka i en Formel 1-bil första gången sedan 2011

Idag gjorde polacken Robert Kubica sina första varv i en Formel 1-bil sedan kraschen vårvintern 2011. Vid en privat test på Ricardo Tormo i Valencia körde Kubica 115 varv och var enligt Renault själva ett enda stor leende efteråt även om han som vilken förare som helst klagade över understyrt, överstyrt och för lite downforce men det ligger liksom i sakens natur. Enligt en fransk journalist på plats gjorde Robert Kubica bl a en racesimulation där hans snabbaste varv var bättre än vad Renaults ordinarie testförare Sergei Sirotkin klarade av i samma bil dagen innan, uppgifter som dock inte gått att få bekräftade och nog får tas med en lagom nypa salt.

Oavsett om uppgifterna ovan stämmer eller inte är det ändå spännande att Robert Kubica fått till denna test, till saken hör att Renaults F1-team internt kämpar hårt med att få så mycket media som möjligt för att övertyga högsta chefen Charles Ghosn om att fortsätta satsningen på Formel 1. Det är nästan så man kämpar lika mycket med detta som att få årets bil att gå snabbare och då är ju en test för Robert Kubica givetvis något som fart på skriverierna.

115 varv blev det för Robert Kubica vid dagens privata test på Ricardo Tormo i Valencia

115 varv blev det för Robert Kubica vid dagens privata test på Ricardo Tormo i Valencia

Som jag skrivit tidigare så är teamets ordinarie förare Jolyon Palmer starkt ifrågasatt och ryktena om att han är på väg att ersättas blir allt starkare. Om Palmer får lämna är det med största sannolikhet någon förare på årets grid som står högst upp på listan att ersätta därefter är det tämligen magert med alternativ, namn som ändå nämns är Renaults Formula E-förare Sebastian Buemi eller testföraren Sergei Sirotkin. Inget av alternativen utanför Formel 1 är dock speciellt attraktiva då man som jag beskrev tidigare är hårt pressade av högsta ledningen att få fart på båda bilarna och då har man inte råd att plocka in någon som garanterat får tufft att göra sig själv rättvisa med tanke på vilka förutsättningar som ges i form av testning eller liknande.

När det gäller Robert Kubica så hoppas många att han skulle kunna vara aktuell som ersättare för Jolyon Palmer redan nu men den chansen ser jag som extremt liten, där har vi verkligen en förare som har mycket att ta igen. Visst körde han idag 115 varv och verkar enligt rapporterna ha klarat detta mycket bra men att det skulle bli aktuellt med inhopp redan i år ser jag närmast som en omöjlighet. Jag tycker då dagens test är mer intressant inför en ”riktig” comeback men då till nästa säsong. Visst vore det häftigt om Robert Kubica kunde komma tillbaka till Formel 1 med rätt förutsättningar, d v s ett helt försäsongsprogram med 400-500 varv i ”rätt” bil innan säsongen börjar. Något sådant ser jag som betydligt mer troligt om det nu finns något allvar bakom dagens test i Valencia, då skulle Renault både få en extremt snabb förare och massor av positiv publicitet som lugnar högsta ledningen.

Avslutningsvis slänger jag med senaste F1-podden som i första hand snackar upp kommande helgs Kanadensiska GP