Pascal Wehrlein står även över Kina…

Pascal Wehrlein väljer att avstå ett lopp till p g a bristande fysik

Pascal Wehrlein väljer att avstå ett lopp till p g a bristande fysik

Mystiken kring Pascal Wehrlein och hans fysiska form tätnar. Det är visserligen ingen skräll att han igår meddelade teamet att han står över även Kinas GP med tanke på den korta tid som gått sedan premiären. Sannolikheten för att det ska bli körning i Bahrain är också liten då det körs direkt helgen efter Kinas GP och fysiskt lär han knappat bli bättre till dess.

Det är verkligen svårt att förstå hur han resonerar, alla läkare som varit inblandade i hans ryggskada har bekräftat att den är läkt och Pascal Wehrlein säger även själv att det inte är några som helst problem med ryggen. Självklart måste man respektera att det är tufft att köra och att årets bilar i synnerhet är en helt annan utmaning men borde man inte, på denna nivån, ändå bara härda ut och låta körningen i sig göra dig starkare. 

Det Pascal Wehrlein nu gör är att låta en annan stor talang få chansen att visa upp sig samtidigt som hans egna aktier sjunker dramatiskt. Jag börjar tro att det har satt sig i huvudet på honom, att allt självförtroende har försvunnit, att det helt enkelt är en rejäl mental svacka han råkat ut för. Alla man pratar med säger samma sak, ingen har någonsin hört talas om en förare som viker ner sig av denna anledning. Vittnesmålen är snarare åt andra hållet, att förare mer eller mindre gör allt i sin makt för att sitta i bilen med allt från magsjuka till brutna ben, fötter eller revben och ändå vägrar att ge upp.

Antonio Giovinazzi arästter även i Kina

Antonio Giovinazzi ersätter även i Kina

Många frågar vad detta kommer få för konsekvenser för resten av säsongen, om han t o m kan få sparken helt och hållet. Jag kan inte svara på det utan att veta vad som står i kontraktet med Sauber men jag tror inte att Mercedes (som betalar för hans styrning hos Sauber) är speciellt imponerade. I tidigare inlägg spekulerade jag in att Mercedes eventuellt låg bakom att han skulle stå över i Melbourne för att skydda hans varumärke och detta går fortfarande inte att utesluta men känns på något sätt mindre troligt nu. Det mesta talar för att beslutet att stå över är Wehrleins eget och vad det får för konsekvenser för resten av säsongen är svårt att sia om.

Ersätter gör, precis som i Melbourne, Antonio Giovinazzi som kom undan det racet med äran i behåll. Ett bra kval följdes upp av ett relativt svagt race men det var kanske inte så konstigt att loppet inte blev någon höjdare då han praktiken inte hade några förberedelser eller erfarenhet av detta. Att köra ett Formel 1-lopp är trots allt något helt annat än GP2 (F2 fr o m i år) och jag tror att han mest ville köra igenom racet vilket han lyckades med. I Shanghai får Giovinazzi betydligt bättre förutsättningar med hela helgen i bilen och det är bara att fortsätta samla på sig erfarenhet  och sedan se hur långt det räcker.