Manors framtid extremt osäker…

Manor på väg mot konkurs?

Manor på väg mot konkurs?

BBC meddelar nu på förmiddagen att Manor gått i administration och att personalen fått besked om detta tidigare under dagen, ett tråkigt besked såklart för det team som gjorde störst framsteg från 2015 till 2016.

Att teamet hängt på repen har det gått rykten om hela året och redan i somras hörde jag uppgifter om att Manor ville gå ihop med ett annat befintligt team då man trodde sig få svårt att hålla igång verksamheten på den nivå som krävs i Formel 1. 

Årets säsong har man ändå genomfört på ett bra sätt där pricken över I:et var poängen man lyckades säkra i Österrike och som länge såg ut att ge teamet en rejäl boost inför 2017 med runt 30 miljoner euro för den inkörda poängen i prispengar. Nu gick det inte riktigt hela vägen med Saubers två poäng i Brasiliens GP och istället en mycket oviss framtid för teamet. Nu ska tilläggas att eventuell utbetalning av vinstpengar görs under efterföljande säsong men där går det att begära förtidsutbetalning om de övriga teamen ger sin tillåtelse.

Nu tror jag ändå det hade varit tufft för Manor att överleva även om man haft rätt till vinstpengar, det behövs betydligt mer än så för att säkra teamets framtid i form av samma räddning som Sauber lyckades få till med nya ägare och stort tillskott av kapital.

Det har under under ganska lång tid pratats om olika investerare på väg att köpa upp teamet med Jordan Kings pappa Justin som en av de som det pratats om. Justin King som äger Storbritanniens näst största supermarketkedja Sainsbury’s. Ett annat namn som florerat är Tavo Hellmund, mexikoamerikanen som var med och drog igång USA:s GP i Texas och Mexikos race i Mexiko city. Inge av dessa har dock lyckats genomföra någon affär än så länge och frågan är om man väntat ut att teamet ska gå i administration för att få ett så lågt pris som möjligt.

Som alla förstår så betyder den uppkomna situationen att läget inför 2017 blir tufft även om teamet räddas kvar på gridden. Vintern är av hävd otroligt tuff ekonomiskt med mycket pengar som ska ut men samtidigt små eller inga intäkter vilket betyder att god kreditvärdighet eller god likviditet är enormt viktig och jag tror inte att Manor har varken det ena eller det andra. Lägg därtill de merkostnader som det nya reglementet medför så förstår man ännu mer vilken uppförsbacke teamet står inför. Det kan ju vara sådana saker som också gör att eventuella investerare drar öronen åt sig, för stora hål att fylla utan att komma framåt och det finns säkert gränser för hur mycket pengar man vill spendera. De 30 miljonerna euro hade säkert varit bra att ha just av den anledningen.

Nu får vi en ny vinter med ett team som står på fallrepet vilket är otroligt tråkigt, samtidigt står inte sporten och faller med det faktum att Manor kanske inte lever vidare men situationen visar återigen att;

1. Man kan inte leva över sina tillgångar, det går inte har ha mer utgifter än intäkter

2. Sporten måste börja fördela intäkterna bättre för att inte riskera att utarmas på mindre privata team som trots allt behövs på startlinjen.