Pascal Wehrlein klar för Sauber 2017?

Pascal Wehrlein ser ut att ta klivet över till Sauber 2017

Pascal Wehrlein ser ut att ta klivet över till Sauber 2017

Gott nytt år!

Fler och fler medier skriver idag att Pascal Wehrlein, eller framförallt Mercedes, är överens med Sauber om en plats i teamet bredvid Marcus Ericsson 2017. Detta stämmer väl med de uppgifter jag har också även om inget är bekräftat från något håll ännu, de flesta räknar dock med att affären blir offentligt inom några dagar med enbart detaljer kvar att reda ut i kontraktet.

Det är ingen jätteskräll att Wehrlein tar platsen bredvid Marcus Ericsson nästa säsong, ryktet om detta har funnits ganska länge nu även om förhandlingarna tog en liten paus i samband med att Nico Rosberg meddelade att han skulle lägga av vilket krävde Mercedesledningens fulla fokus. Många har trott att Pascal Wehrlein var favorit som ersättare till Rosberg med sin support från Mercedes och att han är medlem i deras juniorprogram. För mig stod det klart tämligen tidigt att Wehrlein inte alls hade speciellt stora chanser till en uppflyttning, första signalen om detta kom när han förbisågs av Force India där valet föll på Esteban Ocon istället. Lägg därtill rykten om attitydproblem, rykten som bl a härstammade från försäsongstesterna för något år sedan med Force India där han enligt uppgift inte alls varit till teamets belåtenhet när det gällde feedback på körningen och attityden mot teamet i allmänhet.

Pascal Wehrlein under ett av sina uppdrag att testa för Mercedes

Pascal Wehrlein under ett av sina uppdrag att testa för Mercedes

Hur det än är med Pascal Wehrleins attityd så tillhör han ändå Mercedes och det har investerats en hel del pengar i hans karriär genom åren och detta måste Mercedes försöka utnyttja på något sätt och man har jagat en lämplig plats för Wehrlein en längre tid utan att riktigt få napp. Möjligen hade Mercedes missbedömt hans marknadsvärde och trott att det skulle gå relativt lätt att få in honom i hyggligt material men det har visat sig vara precis tvärtom. Force India och Williams har inte varit intresserade, Mercedes själva var inte heller något alternativ och osäkerheten hos Manor och dess framtid gjorde nog att de föll bort så då återstår bara Sauber.

Om uppgifterna att Werhlein nu är klar för Sauber stämmer, vilket vi får utgå ifrån, så upplever jag det ändå som en bra värvning som kan bli en bra måttstock för Marcus Ericsson att köra mot under 2017. Självklart är alla inblandade medvetna om ev dåligt rykte och skulle det uppstå några situationer får dessa hanteras på lämpligt sätt, samtidigt får man väl hoppas att meddelandet gått fram till Wehrlein också om varför han inte direkt sitter i pole position just nu.

Valtteri Bottas kör med stor sannolikhet för Mercedes nästa säsong

Valtteri Bottas kör med stor sannolikhet för Mercedes nästa säsong

Samtidigt som uppgifterna kommer om Wehrlein till Sauber så betyder detta med stor sannolikhet att det blir Valtteri Bottas som tar över efter Nico Rosberg i Mercedes och att Felipe Massa skjuter på sin pensionering ett år för att vara ”mentor” åt unge Lance Stroll kommande säsong. Det har rapporterats att Bottas varit i Brackley någon gång den senaste tiden och det stärker ju bara dessa antaganden. Gissningsvis på besök i fabriken för att bekanta sig med sitt nya team, göra stol och lite sådant som måste hanteras.

Med allt detta på bordet finns bara två platser kvar på nästa års grid och det är de båda hos Manor där det är lite svårt att veta exakt vad som pågår. Uppgifterna om nya ägare svänger lite fram och tillbaka och lite beroende på vem som ryktas köpa in sig så ändras namnen på tänkbara förare. tipsen går ändå mot Esteban Gutierrez (mycket sannolik), Rio Haryanto (mycket sannolik), Felipe Nasr (inte så sannolik) och Jordan King (ganska sannolik). Vi får hoppas, för alla inblandade, att situationen klarnar så snabbt som möjligt.