”Hitta något bättre att göra då!”

Fernando Alonso fortsätter att vara kritisk mot de nuvarande bilarna i Formel 1

Fernando Alonso fortsätter att vara kritisk mot de nuvarande bilarna i Formel 1

Fernando Alonso har återigen uttalat sig om det nuvarande reglementet som uppenbarligen inte ger honom den förnöjelse han söker i sporten. I en radiointervju för en kort tid sedan upprepade han sitt budskap och sa även att han har andra, bättre saker att pyssla med om inte Formel 1 blir intressantare ur ett förarperpektiv med nytt reglemente nästa säsong. Jag är medveten om att detta är ett uttalande som är taget ur ett större perspektiv där Fernando helt enkelt svarat på en fråga som journalisten visste skulle få avsedd effekt. Samtidigt är detta rätt signifikativt för Alonso som naturligtvis börjar se sanden rinna ner i timglaset för karriären och är otålig på att verkligen få visa vad han går för.

Som det ser ut just nu för Mclaren är Fernando Alonso en ”midfielder” som är svårbedömd när det gäller hans kapacitet beroende på att materialet inte levererar på den nivå som vi alla ändå tror att Fernando Alonso ska vara på. Jag tror att just detta faktum gör det extra viktigt för Alonso att hela tiden markera att han inte är nöjd med situationen i Formel 1, att det inte är han utan omständigheterna som inte är som de borde men ska vi vara ärliga har även Fernando, precis som övriga förare på den under halvan, svårt att verkligen visa hur bra han ”egentligen” är, det är trots allt 10 år sedan han blev världsmästare och leva på gamla meriter gör man inte hur länge som helst.

Fernando Alonso i en Renault-bil utrustad med V10

Fernando Alonso i en Renault-bil utrustad med V10

Nu ska ni inte missförstå mig med att tro jag tycker Fernando Alonso är en mindre bra förare numera, jag är övertygad om att han är topp fem i världen fortfarande och sannolikt skulle vara på pallen lika mycket som Lewis Hamilton och Nico Rosberg om han körde en Mercedes. Problemet är bara att detta gäller för i stort sett samtliga förare på gridden men där det ändå urskiljer sig lite när det väl gäller och Fernando Alonso är, eller åtminstone var, just en sådan förare som kunde göra den där lilla skillnaden.

Jag har sagt det förr, även skrivit tror jag, att jag är säker på att den högljudda kritiken mot de nuvarande bilarna skulle vara närmast obefintlig om Alonso var på väg att vinna sin tredje VM-titel i en Mercedes istället för att köra en Mclaren som knappt klarar att bli topp 10, inget konstigt med det. Men det börjar bli genomskinligt med dessa hot om att sluta med Formel 1, det är knappast någon som tvingar honom att köra och med all respekt – Hitta något bättre att göra då!

Det är inte direkt så att Formel 1 står och faller med Fernando Alonso, tvärtom skulle jag säga att det är bra om det äldre gardet slutar så att vi får lite andra referenser kring sporten än hur det var 2004. Mig veterligen hör man aldrig några av de yngre förarna ha några synpunkter vilket givetvis också är naturligt då de inte har något att jämföra med.

Sporten har förändrats och kommer att förändras även i framtiden, redan nästa år får vi bilar som de yngre förarna kommer bli ”rädda” av att köra om vi får tro Sebastian Buemi efter att han testat de nya bredare däcken. Gott så och det är väl bara att hoppas, för alla Alonso-fans, att Fernando gillar det som komma skall, gör han det inte står det många på kö att ta över.

Avslutningsvis påminner jag om senaste F1-podden.. ”The moment of impact” som vi döpt den till vilket syftar på fotomanges ”krock” med Mr E i depån i Singapore