Ingen start för Fernando Alonso i Bahrain…

Fernando Alonso fick givetvis många frågor om sin krasch i Melbourne efter att det idag stod klart att han inte kör i Bahrain

Fernando Alonso fick givetvis många frågor om sin krasch i Melbourne efter att det idag stod klart att han inte kör i Bahrain

Det blir ingen start för Fernando Alonso här Bahrain denna helg. Efter att ha gjort den obligatoriska läkarundersökningen inför helgens race, efter kraschen i Melbourne för knappt två veckor sedan, meddelade FIA att läkarna inte var nöjda med de bilder man fått efter två scanningar av spanjorens bröstkorg som gav, som man sa, ”insufficient resolutions”. Fernando Alonso sa på dagens presskonferens att han knäckt några revben i kraschen och fått mer och mer ont, spanjoren berättade även att han fått en s k pneumothorax eller lungkollaps som skulle gjort en start i helgens GP för riskfylld.

Mclarens test och reservförare Stoffel Vandoorne, som skulle ha kört Superformulatest i Japan, kallas nu in som ersättare och Mclaren har bekräftat att han kommer att vara på plats i Bahrain i tid för att köra första träningen i morgon bitti. Huruvida Vandoorne redan var i Japan eller i stand by någonstans för att komma hit om hans tjänster skulle behövas har jag inte lyckats få reda på men det blir oavsett en raketstart på Formel 1-karriären.

Max Verstappen har hamnat i onåd hos egna teamet efter att ha tagit saker och ting i egna händer senast i Melbourne

Max Verstappen har hamnat i onåd hos egna teamet efter att ha tagit saker och ting i egna händer senast i Melbourne

Toro Rossos Max Verstappen var som bekant inte helt nöjd med saker och ting senast i Melbourne. Från en mycket trovärdig källa hos Toro Rosso har jag fått reda på att man inte är helt nöjd med Max Verstappen heller. Bakgrunden till detta är det som skedde vid det avslutande depåstoppet senast då teamet kallade in Carlos Sainz för ett nytt set däck efter att han haft upprepade problem med upplåsning fram. Max Verstappen var i det läget på samma typ av däck som Sainz och på väg mot en 5-6 plats i mål om han hållit sig till den uppgjorda strategin. Verstappen kom då, varvet efter Sainz, in i depån utan att teamet kallat in honom för att också få nya däck, troligen i tron att teamet gett Sainz en strategisk fördel. Toro Rosso var givetvis inte förberedda på detta och stoppet tog därför längre tid än normalt vilket gjorde att Verstappen kom ut bakom sin teamkamrat, resten känner vi ju till med diverse okvädningar över radion från Max som ville att teamet skulle flytta på Sainz. Hade Max Verstappen bara litat på teamet hade det som sagt resultatet troligen blivit flera placeringar bättre än den 10:e plats det till slut blev. Toro Rossos teamledning var efter racet, enligt min källa, ordentligt missnöjda med Verstappens tilltag och inte blev det bättre av den offentliga kritik mot teamet som kom från Verstappen under racet. Det ska, vad jag förstår, hållas lite möten med bl a Helmut Marko om det inträffade, vad detta kan utmynna i vet bara de inblandade själva.

Blir nu spännande och se hur händelsen kommer att påverka 18-årige Max Verstappen i helgen, jag gissar att sympatierna från både mekaniker och teamledning inte är speciellt stora. Vi ska dock komma ihåg att det inte är Toro Rosso som har kontrakt med Max Verstappen utan Helmut Marko och i förlängningen teamägaren Dietrich Mateschitz vilka nu måste bestämma sig för vad som är lämplig hantering i denna fråga. Att bara 18 år gammal göra en sådan här sak kan få stora konsekvenser för den fortsatta karriären och hans möjligheter att t ex gå till antingen Mercedes eller Ferrari vilket det ryktats om. Det spelar liksom ingen roll hur många omkörningar man gör om man inte är en teamplayer, det är knappast Max Verstappen egen förtjänst som gjort denna kometkarriär i Formel 1 möjlig utan teamets och den läxan får vi se om han nu lärt sig.

Till sist några ord också om vädret här nere i Bahrain som varit väldigt nyckfullt med regn av och till och faktisk både åsk- och hagelinslag. Det sägs dock att vädret ska bli bättre under helgen med torrt väder fredag-söndag, låt oss hoppas det blir så också.