Sista hindret borta – FIA förklarar hur det nya kvalet går till

Marcus Ericsson och de övriga förarna får ett nytt kvalformat att anpassa sig till redan nästkommande helg i Melbourne

Marcus Ericsson och de övriga förarna får ett nytt kvalformat att anpassa sig till redan nästkommande helg i Melbourne

Det blir ett nytt kvalformat i Formel 1 med början i Melbourne nästa helg även om det fanns ett litet hinder kvar där Ferrari eventuellt skulle använda sin vetorätt mot införandet av detta nya format då man inte var helt övertygad om fördelarna med detta nya system. Det nya formatet gick tillbaka ytterligare en gång till F1-kommissionen för omröstning, där alla måste godkänna förändringen för att det ska gå igenom, och i den nya omröstningen godtogs alltså förslaget med absolut majoritet (tror det heter så när alla måste säga ja) och FIA har nu publicerat hur det nya kvalformatet kommer att fungera i sin regeltext och det ser ut på följande vis:

The new rules are:

a) From 14.00 to 14.16 (Q1) all cars will be permitted on the track. Seven minutes after the start of the session the driver last in the classification will be eliminated and will no longer be timed, he must then return to the pit lane and may take no further part in the qualifying practice session.

The same procedure will then apply after 8m30s, 10m0s, 11m30s, 13m0s and 14m30s leaving sixteen cars eligible to continue.

At the end of the session all drivers on the track may complete the lap they are on and, once these final laps have been completed, the driver last in the classification may take no further part in the qualifying practice session. Lap times achieved by the fifteen remaining cars will then be deleted.

b) From 14.24 to 14.39 (Q2) the fifteen remaining cars will be permitted on the track.

Six minutes after the start of the session the driver last in the classification will be eliminated and will no longer be timed, he must then return to the pit lane and may take no further part in the qualifying practice session.

The same procedure will then apply after 7m30s, 9m0s, 10m30s, 12m0s and 13m30s leaving nine cars eligible to continue.

At the end of the session all drivers on the track may complete the lap they are on and, once these final laps have been completed, the driver last in the classification may take no further part in the qualifying practice session. Lap times achieved by the eight remaining cars will then be deleted.

c) From 14.46 to 15.00 (Q3) the eight remaining cars will be permitted on the track. Five minutes after the start of the session the driver last in the classification will be eliminated and will no longer be timed, he must then return to the pit lane and may take no further part in the qualifying practice session.

The same procedure will then apply after 6m30s, 8m0s, 9m30s, 11m0s and 12m30s leaving two cars eligible to continue. At the end of the session any driver on the track may complete the lap he is on and, once any final lap has been completed, the overall classification will be established.

The above procedure is based upon 22 cars being officially eligible to take part in the Event. If 24 cars are eligible eight will be excluded after Q1 and Q2, if 26 cars are eligible nine cars will be excluded after Q1 and Q2, and so on if fewer cars are eligible.

If necessary, the intervals between the sessions and eliminations will be adjusted to ensure Q3 remains unchanged.

Inga konstigheter känns det som även om jag fortfarande har svårt att se varför denna förändring behövdes. Startuppställningarna kommer inte att se speciellt annorlunda i år mot tidigare, snabbaste bilen och föraren kommer fortfarande starta längst fram.