En vecka kvar…

Om en vecka får vi reda på om Red Bull väljer en speciallack på bilen under testerna precis som förra säsongen

Om en vecka får vi reda på om Red Bull väljer en speciallack på bilen under testerna precis som förra säsongen

Om precis en vecka har de första varven säsongen 2016 gjorts på Circuit de Catalunya utanför Barcelona, Formel 1–säsongen närmar sig snabbt nu. Igår presenterade Haas F1, som första team, sin line up under de åtta testdagarna innan premiären i Melbourne. Romain Grosjean får nöjet att vara först ut nästa måndag och sedan kör han och Esteban Gutierrez varannan dag de första fyra dagarna. Under andra testen börjar Gutierrez dag 1 och 2 medan Romain Grosejan avslutar dag 3 och 4.

Inget annat team har, vad jag kunnat se, avslöjat sin uppställning ännu, inte för att det är världens viktigaste information det brukar ju ge sig om man säger så, men det är ändå lite intressant och t ex se vem teamen väljer att stoppa i bilen första dagen. Inte alltid positivt att vara först som förare, en ny bil tenderar ofta att ha lite inkörningsproblem vilket kan betyda mycket tid i garaget, samtidigt är det för teamet viktigt att få bra feedback redan från start. I Haas fall så tror jag man valt Grosjean för att han körde förra säsongen och därför vill man ha hans åsikt först. Med bara fyra dagar per förare i bilen (för vissa bl a Sauber bara två) innan premiären är det extremt viktigt att det är så lite tekniska problem som möjligt, tidigare år användes dagarna i Jerez som en slags funktionstest, men med den banan struken ur schemat så blir det extra viktigt att allt fungerar redan dag 1 i Barcelona. Haas F1 har en brant inlärningskurva framför sig där man först och främst ska få bilen att fungera med alla system och att förarna blir bekväma med allt de behöver göra i bilen. Sedan ska det nya teamet även börja drilla in sin personal, samla all data som de övriga teamen redan har från tidigare år och rent allmänt komma upp på den nivå som krävs för att vara i Formel 1. Romain Grosjean själv säger att fokus för teamet främst kommer att ligga på att ha hög tillförlitlighet så snabbt som möjligt

Om en vecka är jag på plats  i Barcelona och livebloggar från F1-testerna

Om en vecka är jag på plats i Barcelona och livebloggar från F1-testerna

Teknikens Världs F1-blogg är givetvis på plats nästa måndag och liverapporterar, som enda svenska media, från samtliga testdagar innan premiären. F ö fjärde året som vid bjuder på denna service som jag hoppas uppskattas hemma. Kan även meddela att Viasat Motors F1-podcast startar om i samband med testerna i Barcelona och kommer sedan att publiceras en gång i veckan resten av säsongen.