BBC slutar sända Formel 1 i Storbritannien…

Vindpinad Uppsalaslätt bara någon dag innan jul

Vindpinad Uppsalaslätt bara någon dag innan jul

Bara några dagar kvar till jul och vintervädret lyser verkligen med sin frånvaro. På Uppsalaslätten blåser halv storm och det är 13 grader ute, knappast den julfeeling man hoppats på.

På Formel 1 fronten händer inte särdeles mycket men idag på förmiddagen kom ändå beskedet att BBC hoppar av sitt uppdrag som broadcaster av Formel 1 i Storbritannien med omedelbar verkan. Ersättare blir Channel 4, en reklamfinansierad public servicekanal, som tar över den deal för sändningarna i fri-tv som BBC haft, d v s 10 race live och resten i sammandrag. Man har även lovat att inte sända någon reklam under racen.

BBC:s  team i Formel 1-depån den gångna säsongen..

BBC:s team i Formel 1-depån den gångna säsongen..

Att BBC skulle hoppa av kommer inte som någon skräll då Storbritanniens motsvarighet till SVT (Public Service) fått stränga förhållningsorder att banta sin rättighetsbudget och då fick Formel 1 stryka på foten. För oss på Viasat betyder inte detta beslut mer än att vi kommer att tappa en massa trevliga kollegor och främst känner jag för min kommentatorskollega Ben Edwards som kom tillbaka i Formel 1-depån med BBC efter att ha tappat jobbet när Eurosport klev av 1995. Nu går han troligen mot en osäker framtid där det är frågan om Channel 4 är sugna på att flytta över honom från BBC.

Jag hoppas stenhårt på att Ben Edwards får följa med till över då jag anser honom vara en av de allra bästa i branschen och det vore verkligen en miss att förbise honom för uppdraget.

Tilläggas bör att radiorättigheterna för BBC5 live finns kvar ända fram till 2021

I somras gjorde jag en intervju med Ben Edwards i min Formel 1 podd..