Ingen Formel 1 men ändå mycket racing i helgen…

Späckad racehelg framför oss där bl a Gustav Malja är kommande helg tillbaka i GP2

Späckad racehelg framför oss där bl a Gustav Malja är tillbaka i GP2

Raceweek, ja faktiskt!

Även om det inte körs någon Formel 1 kommande helg är det i allra högsta grad en späckad tävlingshelg med Macau GP (inofficiella VM för Formel 3) och GP2 och GP3 som kör sin näst sista tävlingshelg i Bahrain (om jag förstått det hela rätt som en ersättningshelg till de inställda racen i Tyskland tidigare i år). Totalt är det tre svenskar som tävlar med Gustav Malja tillbaka i GP2, Jimmy Eriksson i GP3 och Felix Rosenqvist i Macau där han ska försöka försvara sin titel från förra året.

För Gustav Malja är inhoppet de två avslutande helgerna i GP2 väldigt viktigt om planen är att han ska köra hela mästerskapet nästa säsong. Det är ett stort steg att gå från World Series till GP2 med allt vad det innebär med lite tid i bilen, andra däck och stenhård konkurrens. Förra inhoppet på SPA med Trident var ingen succé men gav ändå en mästerskapspoäng vilket ändå får anses vara godkänt. Inhoppet de två avslutande tävlingshelgerna blir tillsammans med Rapax där Robert Visoiu blivit mystiskt sjuk och måste ersättas. Konstigt hur GP2-förare ibland får oidentifierbara skador eller sjukdomar och måste stå över race, vid Gustav Maljas förra inhopp var det Rene Binder som var krasslig, den gången vet jag att det främst handlade om tom plånbok och gissningsvis är det samma sak med rumänen Visoiu. Egentligen spelar det ingen roll, det viktiga är att Gustav nu får chansen igen och att han förvaltar den på bästa sätt. Vad är det man brukar säga?” Den enes död, den andres bröd”.

Jimmy Eriksson ska försöka ta en ny seger i GP3 i Bahrain

Jimmy Eriksson ska försöka ta en ny seger i GP3 i Bahrain

Jimmy Eriksson i GP3 ska försöka avsluta säsongen på snyggt och kommer ju från en sprintraceseger senast det begav sig i Sotji. Det har annars varit en lite halvtung säsong där saker och ting inte fungerat till 100 procent. Gissningsvis en kombination av att varken team eller förare varit på topp hela tiden, fått olika förklaringar beroende på vem man pratar med under året, kan bara konstatera att det inte gått lika bra som jag förväntat mig i år. Nu har Jimmy redan gjort klart med GP2-test efter säsongsavslutningen i Abu Dhabi, alla tre dagarna vilket är kul. Alla ska dock ha klart för sig att GP2 är väldigt dyrt och ger man sig in i det mästerskapet så bör man ha klart för sig vad det ska leda till annars riskerar ett år i den serien bara bli dyrt. Det som är positivt är dock att de stora teamen i WEC också börjat uppmärksamma bra insatser i GP2 där t ex Richie Stanaway och Mitch Evans båda blivit uttagna till tester i LMP1. Vet att Jimmy Eriksson är sugen på att pröva vingarna i sportvagn och då kan det faktiskt finnas en poäng med att köra ett år i en riktigt snabb Formel-bil, men som sagt det är inte billigt.

Felix Rosenqvist är regerande mästare i Macau är på plats i år också för att försöka försvara sin titel.

Felix Rosenqvist är regerande mästare i Macau är på plats i år också för att försöka försvara sin titel.

Felix Rosenqvist är tillbaka i det kinesiska Casinoparadiset Macau för att försvara sin titel i inofficiella Formel 3-VM och sett till hur säsongen har varit för Felix så är chanserna mycket goda. Dels kör han i det bästa teamet och dels har han numer stor erfarenhet från den väldigt speciella stadsbanan i Macau. Jag måste ändå tycka att han går in i racet som storfavorit och en pallplats är det minsta vi kan kräva. Det man måste komma ihåg är dock hur små marginaler det är, en liten missbedömning i kvalet till kvalracet och du startar långt bak med små möjligheter till avancemang. Det gäller att hela tiden ha full koncentration och inte göra några misstag. Att ett eller annat varv inte blir perfekt får man liksom leva med, det man inte får göra är att krascha.

Spännande dagar för alla tre som jag räknat upp och som jag skrev har en av dem redan gjort klart med GP2-test, förhoppningen är dock att alla tre ska finnas med när GP2 testar 2-4 dec i Abu Dhabi. Ingen mer än Jimmy Eriksson har bekräftats ännu men jag har väldigt goda indikationer på att det blir minst en svensk till i en av bilarna.

Viasat Motor sänder både GP2/3 från Bahrain och Formel 3 från Macau live kommande helg.

Helgens tv-tider har ni här:

GP3 race 1 fredag 20/11 Viasat Motor 11.15

GP3 race 2 lördag 21/11 OBS! Viasat Sport 06.55

GP2 race 1 fredag 20/11 Viasat Motor 13.25

GP2 race 2 lördag 21/11 Viasat Motor 08.40

Formel 3 Macau kvalrace lördag 21/11 Viasat Motor 06.40

Formel 3 Macau Huvudrace söndag 22/11 Viasat Motor 08.25

Blev igår tillfrågad om att göra en lista över de fem bästa talangerna just nu i svensk racing, den finns här. Vad tycker ni, någon som ska till eller dras bort?