Mercedes krossade alla i Brasilien och incidentfyllt för Marcus Ericsson…

Nico Rosberg tog sin andra raka seger när han idag visade sig vara för stark för Lewis Hamilton i Brasiliens GP

Nico Rosberg tog sin andra raka seger när han idag visade sig vara för stark för Lewis Hamilton i Brasiliens GP

Mercedes visade med eftertryck hur överlägsna de är och har varit den här säsongen, man fullständigt krossade allt motstånd med undantag för Sebastian Vettel som blev 3:a knappt femton sekunder bakom Nico Rosberg som vann före Lewis Hamilton. Bara fyra bilar gick i mål på ledarvarvet vilket också understryker den totala dominansen denna helg och då var fjärdeplacerade Kimi Räikkönen nästa 50 sekunder bakom i mål.

Bakom var det dock betydligt jämnare med ett antal fina fighter där bl a Max Verstappen bjöd på några härliga omkörningar vilket slutligen gav honom den sista poängplatsen i mål, hans sjätte raka målgång på poängplats. För Carlos Sainz i den andra Toro Rosso-bilen tog det slut redan innan de börjat, redan på ut på ett av rekognoseringsvarven så slog motorn ifrån och han tvingades få sin bil bogserad tillbaka till depån därifrån han också fick starta. Nu kom inte Sainz längre än några kurvor innan motorn gick sönder helt och hållet och den otursförföljde spanjoren fick se racet från sidan.

Marcus Ericsson fick, med Sainz tekniska problem innan start, fritt framför sig i tionde rutan och förhoppningen var att dra nytta av detta, tyvärr blev det precis tvärtom. Alldeles för mycket hjulspinn i starten och lite i osynk med de övriga bilarna genom de första kurvorna gjorde att Marcus istället tappade en massa placeringar och det blev inte bättre av att han dessutom åkte av lite lätt i kurva 4. Efter detta kom dock Ericsson in i racet på ett bra sätt och började plocka placeringar, marschen framåt tog dock slut när det blev kontakt med Pastor Maldonado in i kurva 1 vilket slutade med en snurrning (Maldonado ansågs vara vållande och fick fem sekunders tidstillägg för kollisionen) och ett extra depåstopp. Efter detta var det för långt fram för att kunna förbättra sin position och som han sa själv efter loppet blev det till att ta andra halvan av racet som ett bra träningspass med snabba jämna varvtider. Överlag en dålig helg för Marcus Ericsson i Brasilien men som Eje Elgh sa efteråt så hade det utan allt strul troligen bara blivit en 13:e-14:e plats ändå som bäst och det visar att Sauberbilen helt enkelt inte håller måttet.

Felipe Massas 8:e plats kan vara hotad då domarna fått rapport om att han hade för hög temperatur i sitt första set däck inför start, i skrivande stund är inget bekräftat om det betyder någon bestraffning.

Nya tag i Abu Dhabi om två veckor när vi rundar av årets mästerskap, förhoppningsvis blir det aningen jämnare på banan då men att någon ska kunna slå Mercedes håller jag för osannolikt.

Pos Driver Car Gap
1 Nico Rosberg Mercedes 1h31m09.090s
2 Lewis Hamilton Mercedes 7.700s
3 Sebastian Vettel Ferrari 14.200s
4 Kimi Raikkonen Ferrari 47.500s
5 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1 Lap
6 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1 Lap
7 Daniil Kvyat Red Bull/Renault 1 Lap
8 Felipe Massa Williams/Mercedes 1 Lap
9 Romain Grosjean Lotus/Mercedes 1 Lap
10 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 1 Lap
11 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1 Lap
12 Pastor Maldonado Lotus/Mercedes 1 Lap
13 Sergio Perez Force India/Mercedes 1 Lap
14 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 Lap
15 Jenson Button McLaren/Honda 1 Lap
16 Fernando Alonso McLaren/Honda 1 Lap
17 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 2 Laps
18 Will Stevens Marussia/Ferrari 4 Laps
19 Alexander Rossi Marussia/Ferrari 4 Laps
- Carlos Sainz Toro Rosso/Renault Retirement

DRIVERS’ STANDINGS:

Pos Driver Points
1 Lewis Hamilton 363
2 Nico Rosberg 297
3 Sebastian Vettel 266
4 Valtteri Bottas 136
5 Kimi Raikkonen 135
6 Felipe Massa 121
7 Daniil Kvyat 94
8 Daniel Ricciardo 84
9 Sergio Perez 68
10 Nico Hulkenberg 52
11 Max Verstappen 48
12 Romain Grosjean 47
13 Felipe Nasr 27
14 Pastor Maldonado 26
15 Carlos Sainz 18
16 Jenson Button 16
17 Fernando Alonso 11
18 Marcus Ericsson 9
19 Roberto Merhi 0
20 Alexander Rossi 0
21 Will Stevens 0

CONSTRUCTORS’ CHAMPIONSHIP: 

Pos Constructor Points
1 Mercedes 660
2 Ferrari 401
3 Williams/Mercedes 257
4 Red Bull/Renault 178
5 Force India/Mercedes 120
6 Lotus/Mercedes 73
7 Toro Rosso/Renault 66
8 Sauber/Ferrari 36
9 McLaren/Honda 27
10 Marussia/Ferrari 0