Tres Amigos på plats i Mexiko…

Den vackra katedralen på Zocalotorget i centrala Mexiko city

Den vackra katedralen på Zocalotorget i centrala Mexiko city

Tres Amigos (Jag, Fotomange, och Eje) på plats i Mexiko City och en fjärde Amigo (Producent-Erik) på väg hit, första gången för mig i detta land. Måste säga att det var något av en chock att köra från flygplatsen till hotellet, extremt fattiga områden och gator knappt värda namnet. Det tog drygt två timmar att köra de 7 km från flygplatsen, det säger en del om trafiksituationen på de smågator och gränder vi tvingades navigera fram på. Stod visserligen en beväpnad polis i skottsäker väst i princip varje gathörn men det kändes ändå lite olustigt att rulla genom dessa områden i världens farligaste stad.

Idag har vi haft fridag som till största delen spenderats på och kring Zocalotorget mitt i centrala Mexiko city, en mycket trevlig upplevelse och känslan idag en helt annan mot de första intrycken.

Ett minst sagt ostadigt väder krävde komprimering av programmet i Texas

Ett minst sagt ostadigt väder krävde komprimering av programmet i Texas

Helgen i Austin blev som bekant lite omkastad i schemat p g a vädret och allt regnande. Det fick bl a Kimi Räikkönen att tycka helgerna borde köra över enbart två dagar vilket fick mig att tänka till lite kring detta. Jag tycker att det kanske kan vara en bra idé att komprimera helgerna en aning till enbart två dagar, två träningar lördag med kval och race söndag. De färre antal kördagarna under tävlingshelgerna skulle man istället kunna sprida ut, några av dem, under säsongen som vanliga testdagar, kanske även någon extra dag av försäsongstestning. Låt oss säga att man kör 16-20 dagar testning under en säsong med 10 dagar på försäsongen och 10 dagar under pågående säsong, fem av dessa skulle kunna vara avsedda för juniorförare som aldrig kört ett GP.

Jag tror att tvådagarshelger också skulle vara en bra idé för publiken med t ex färre övernattningar, ett mer komprimerat program skulle även ge mindre dötid på banan. Jag vet att formatet diskuteras men hur långt man är beredd att gå är svårt att sia om och det gäller även att få teamen att komma överens om hur antal kördagar under säsongen fördelas.

En mycket glad Franz Tost, kanske för att ett nytt motoravtal är klart inom kort

En mycket glad Franz Tost, kanske för att ett nytt motoravtal är klart inom kort

Toro Rossos Franz Tost säger att en uppgörelse om vilka motorer teamet ska köra nästa säsong enbart är veckor bort. Gissningsvis är det fortfarande fjolårsmotorer från Ferrari som gäller och jag tror faktiskt också det finns en hel del substans i ryktet som säger att Red Bull är nära att komma överens med Honda.

Mercedes Toto Wolff har f ö avslöjat varför det inte blev någon deal med Red Bull för deras del. Mercedes hade två krav på Red Bull innan man kunde gå vidare och säga ja till leverans. Det ena var att Red Bull formellt verkligen hade avslutat sitt kontrakt med Renault då Mercedes och Renault har betydlig viktigare och större affärer med varandra utanför Formel 1 som man absolut inte ville äventyra. Det andra var att Red Bull redogjorde för hur man kunde jobba rent marknadsföringsmässigt vid ett eventuelle samarbete. Detta bad man Red Bull återkomma om snarast vilket dock inte skedde och därför inget avtal om motorer, detta var alltså i juni. Följetången fortsätter därmed ett tag till, Christian Horner sa dock i Texas att det hela ska klarna inom kort, vi får väl se om det stämmer.

I morgon ska vi ut till banan för första gången, om vi kommer dit vill säga. Vi har fått mejl om att det kommer att genomföras protester i form av en bojkott av racet från lokalbefolkningen och att man med hjälp av vägspärrar kommer hindra andra från att ta sig in också. De boende i närområdet menar att renoveringen av banan har resulterat i brist på färskvatten och därför kommer man enligt uppgift att genomföra denna protest. Vi har fått rådet att inte försöka ta oss igenom några av dessa eventuella vägspärrar, detta för vår egen säkerhets skull. Så det återstår att se om vi kan bevaka Mexikos GP som planerat men låt oss hoppas alla kan komma överens