Ännu en fredag som regnade bort och Jolyon Palmer klar för Lotus

Ett rejält oväder satte stopp för körningen idag

Ett rejält oväder satte stopp för körningen idag

Vädret spelade som väntat en avgörande roll i förberedelserna inför USA:s GP på COTA som drog igång idag med vad som tänkt att bli två stycken träningspass. Det första kunde genomföras som tänkt även om det var lite blött men det andra drabbades av det väntade regnovädret och tvingades ställas in. Maken till skyfall har jag sällan varit med om, speciellt här i Texas där det knappt regnar något alls. Till att börja med blev FP2 fördröjd p g a åskrisken där det inte var säkert för funktionärerna längs banan att vistas utomhus men det som tillslut blev avgörande var att räddningshelikoptern fick flygförbud p g a vädret och då är ingen körning tillåten.

Vet inte om det gick att utläsa speciellt mycket från den körning som genomfördes under FP1. Tyvärr såg det inget vidare bra ut för Sauber som testade lite nya inställningar för att få bilen att fungera bättre i blött. Dessvärre fungerade detta inte alls, framdäcken tog slut alldeles för snabbt och det fanns inget grepp överhuvudtaget. Nu var planen att gå tillbaka till de mer beprövade inställningarna under FP2 men av detta blev som bekant inget alls.

Väderprognoserna ser inte bättre för morgondagen

Väderprognoserna ser inte bättre för morgondagen

Prognosen för i morgon är inte bättre än dagens, snarare tvärtom. Det pratas om tre gånger så mycket regn i morgon mot idag och då förstår alla att all körning kan äventyras. Skulle man tvingas ställa in i morgon så är planen att köra kval på söndag förmiddag, prognoserna för söndag ser bättre ut med chans till uppehållsväder. Men som alla förstår blir det verkligen en gissningslek med inställningarna om vi går direkt in i ett torrt kval på söndag förmiddag med enbart lite körning i blött under fredagen som bas för dessa gissningar.

Ett intressant rykte dök upp idag kring motorfrågan för Red Bull som sa att teamet är nära en uppgörelse med Honda för 2016. När jag pratade med Christian Horner efter dagens presskonferens så kunde han givetvis inte bekräfta något men sa samtidigt att det kommer att klarna i frågan under de närmaste dagarna. Om jag får göra en egen gissning så tror jag i nuläget mer på Renault som motorleverantör till Red Bull än Honda. Även om Red Bull ganska högljutt sagt att man avslutat sitt kontrakt med Renault så verkar detta helt plötsligt inte lika definitivt. Blir spännande att följa den utvecklingen framöver.

Jolyon Palmer bekräftades idag som förare för Lotus 2016

Jolyon Palmer bekräftades idag som förare för Lotus 2016

Avslutningsvis så blev det idag på eftermiddagen klart att Jolyon Palmer tar plats som teamkamrat till Pastor Maldonado i Lotus nästa säsong. Kul för 2014 års GP2-mästare att få klart med detta även om det känns lite märkligt att Lotus har skrivit kontrakt med två förare trots att teamet är på väg att köpas upp. Gissar att Renault, om man går in som majoritetsägare, vill ha ett ord med i laget om vilka som kör för teamet nästa säsong. Vi får verkligen hoppas att ett eventuellt ägarbyte inte sätter stopp för Palmer och Maldonado att stå på gridden nästa säsong.