Sista pusselbitarna på väg att falla på plats?

Pastor Maldonado kör vidare ett år till med Lotus

Pastor Maldonado kör vidare ett år till med Lotus

De sista pusselbitarna i årets silly season håller eventuellt på att läggas på plats. Redan efter kvalet i lördags skrev jag att det är mycket sannolikt att Pastor Maldonado stannar i Lotus och att det, lite överraskande, var Romain Grosjean som lämnar för att istället köra för Haas F1 nästa säsong, detta med siktet inställt på Ferrari från 2017 som ersättare till Kimi Räikkönen. I söndags bekräftades Maldonado för Lotus och jag fick också en ännu tydligare indikation på att flytten till Haas F1 för Grosjean är nära förestående. Ryktet placerar antingen Jean Eric Vergne eller Esteban Ocon i Lotus/Renault istället för Grosjean så en fransman ut och två nya på kö.

Mycket talar för att Jenson  Button lägger hjälmen på hyllan efter denna säsong

Mycket talar för att Jenson Button lägger hjälmen på hyllan efter denna säsong

Under gårdagen kom det även uppgifter om att Jenson Button kommer att annonsera sin pensionering i samband med Japans GP. Har ingen aning om var dessa rykten startat men det brukar sällan vara någon rök utan eld. Skulle det stämma att Button lägger av så tycker åtminstone jag att han gör det vid rätt tillfälle.

Jenson Button har varit i Formel 1 i 16 år (debuterade i Australien 2000), kört 278 GP:n (till dags datum), vunnit 15 lopp och han blev världsmästare 2009 med Brawn GP. Kort sagt hans karriär har varit tillräckligt framgångsrik för att han ska kunna lägga av efter denna säsong med en god känsla. Jenson Button är fortfarande en mycket kapabel förare men jag tror att motivationen börjar och tryta, detta i kombination med att det blir svårare och svårare att behålla en konkurrenskraftig styrning gör att jag förstår om han nu säger tack och hej.

Vill Button fortsätta tävla finns garanterat möjligheten att göra som Mark Webber och ta steget över till WEC men som det har låtit från honom själv så tror jag han lägger hjälmen på hyllan för gott. På torsdag har jag intervjutid med Jenson Button på Suzuka, vilket givetvis passar bra med den uppkomna situationen.

Stoffel Vandoorne är en av kandidaterna att ersätta Jenson Button i Mclaren

Stoffel Vandoorne är en av kandidaterna att ersätta Jenson Button i Mclaren

Vem ersätter då Jenson Button? Ja mitt tips är tveklöst belgaren Stoffel Vandoorne som imponerat storligen på mig i GP2 i år. Känns helt rätt i timing också då Vandoorne med väldigt stor sannolikhet vinner årets GP2-mästerskap och därmed måste ta nästa steg. Kevin Magnussen skulle också kunna vara ett alternativ men jag tror faktiskt att Mclaren inte längre är intresserad. Lite oroande för dansken att det inte surras mer om att han skulle vara på väg tillbaka in i Formel 1, han verkar inte het helt enkelt.

Återstår då egentligen bara Manor men där tror jag vi kan få vänta rätt länge innan det bekräftas några förare. Först och främst ska teamets framtid redas ut rent ekonomiskt sedan ska det även göras klart med motorleverantör. Först efter detta kan det bli aktuellt att se vilka förare som är villiga att lägga upp de pengar som behövs för att ta steget in i F1.