Lewis Hamilton i pole efter en bizarr avslutning…

Lewis hamilton tog idag lite turligt karriärens 45:e pole position i Österrike

Lewis hamilton tog idag lite turligt karriärens 45:e pole position i Österrike

Det blev en närmast bizarr avslutning av dagens kval där både Lewis Hamilton och Nico Rosberg gjorde stora misstag på sina avslutande varv. Det visar rätt tydligt hur hårt de pressar varandra över ett varv och hur viktigt det är att starta först. Nico Rosberg hade en tid på gång som kunde ha räckt för pole position även om det i efterhand är blir ren spekulation, men det såg lovande ut för Nico.

Under helgen har visst hopp om att Ferrari skulle kunna utmana Mercedes men det visade sig återigen vara lite för stort försprång upp. Sebastian Vettel gjorde vad han kunde men kunde efteråt bara konstatera att man fortfarande har en hel del att jobba med.

Kimi Räikkönen hade ett katastrofkval där han missade avancemang från Q1. Ingen tur med timingen från teamets sida samtidigt som jag upplever det som att Kimi borde ha kunnat ”banka” in ett tillräckligt bra varv ändå. Efteråt visade det sig att Kimi fått felaktig information från teamet om vad som gällde mot slutet av Q1 och hann därför inte göra ett extra varv som med all säkerhet med lätthet hade räckt för avancemang. Det är inte första gången som det är bristande kommunikation i Ferrari som leder till mindre lyckade prestationer och där måste man verkligen ta tag i detta. Kanske är det också så att Kimi själv måste vara mer delaktig. Nu blir det start långt bak men sannolikt fortfarande bra chanser till en placering topp 5.

Nico Hülkenberg stod för dagens prestation när han i sin Force India kvalade in som 5:a

Nico Hülkenberg stod för dagens prestation när han i sin Force India kvalade in som 5:a

Nico Hülkenberg var dock dagens man för mig. Tysken stod för en strålande insats idag och surfar verkligen på en framgångsvåg just nu och vinsten på Le Mans förra helgen hjälper säkert också till att höja hans självförtroende. Nu måste bara den fina farten i kvalet omsättas i lika bra racefart så kan det bli en riktigt bra helg i Österrike också.

Marcus Ericsson var extremt besviken efter dagens kval, tidsmässigt rejält på efterkälken bakom Felipe Nasr. Brasilianaren tog sig hela vägen till Q3 medan Marcus åkte ur i Q2 med 12:e tid. Mest bekymrad är jag över tidsavståndet, 8 tiondelar bakom Nasr i Q2 är på tok för mycket och är något man verkligen måste ta sig en funderare över varför. Att Marcus Ericsson startar 11:a är däremot betydligt bättre än vad jag trodde var möjligt på förhand och ger vissa förhoppningar inför morgondagen. Marcus har hela året visat bra fart på söndagarna och jag tror inte Österrike blir något undantag. Gör Marcus dessutom en patenterat bra start så finns chansen till poäng.

Resultat kval Österrikes GP (Bestraffningar för Mclaren och Red Bull)

Pos Driver Car Time Gap
1 Lewis Hamilton Mercedes 1m08.455s -
2 Nico Rosberg Mercedes 1m08.655s 0.200s
3 Sebastian Vettel Ferrari 1m08.810s 0.355s
4 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m09.192s 0.737s
5 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1m09.278s 0.823s
6 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1m09.319s 0.864s
7 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 1m09.612s 1.157s
8 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1m09.713s 1.258s
9 Romain Grosjean Lotus/Mercedes - -
10 Pastor Maldonado Lotus/Mercedes 1m10.374s -
11 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1m10.426s -
12 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1m10.465s -
13 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m12.522s -
14 Kimi Raikkonen Ferrari 1m12.867s -
15 Roberto Merhi Marussia/Ferrari 1m14.071s -
16 Will Stevens Marussia/Ferrari 1m15.368s -
17 Daniil Kvyat Red Bull/Renault 1m09.694s -
18 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 1m10.482s -
19 Fernando Alonso McLaren/Honda 1m10.736s -
20 Jenson Button McLaren/Honda 1m12.632s -