Dödar Mercedes intresset?

Håller Mercedes och Lewis Hamilton på att segra sönder Formel 1?

Håller Mercedes och Lewis Hamilton på att segra sönder Formel 1?

Läser idag att Niki Lauda inte tycker det är upp till Mercedes att göra Formel 1 intressantare. Tycker mig känna igen den typen av surr från de säsonger som Red Bull var tämligen överlägsna och vann stort, att det överlägsna teamet dödar intresset för sporten.

I min värld så är det väl snarast så att det är de övriga teamen (av dem som har resurser att utmana – Ferrari och Red Bull) som i sådant fall dödar intresset då man helt enkelt inte gör ett tillräckligt bra jobb med sina respektive bilar. Hur sjutton ska det kunna vara Mercedes ansvar att ombesörja så att konkurrenterna kan utmana dem om segrarna?

Alla tävlar i Formel 1 på samma villkor och även om inte alla team tävlar med samma ekonomiska förutsättningar så är det åtminstone samma sportsliga och tekniska reglemente för alla och det är upp till var och en att bygga en bil så snabb som det bara är möjligt. Just nu gör Mercedes det bästa jobbet medan övriga halkat på efterkälken vilket betyder att det inte är speciellt spännande i kampen om segrarna men det är knappast Mercedes fel.

Om vi ser till dem som ska kunna utmana rent ekonomiskt så uppfattar jag att Ferrari inte har en mindre budget än Mercedes, snarast något större och Red Bull är inte heller några fattiglappar efter sina vinstrika år mellan 2009-2013. Tycker faktisk man kan kräva mer av dem ur det perspektivet även om jag är medveten om Red Bulls bekymmer med Renault som trots det nära samarbetet med Formel 1-teamet är en egen aktör. Ferrari däremot gör allt ”inhouse” precis som Mercedes och har inget att skylla på, där är det bara förmågan som verkar saknas.

Efter allt annat gnäll som varit kring Formel 1 den senaste tiden så fattades bara att detta också skulle komma upp precis som om det är något nytt att ett team är dominant. Kan räkna upp hur många sådana säsonger som helst genom åren där ett team varit helt överlägset och vunnit precis allt. Innan Red Bull var det visserligen några år med lite spridning men se på t ex Ferraris fullständiga kross i början av 2000-talet och främst säsongerna 2002 och 2004 som var avgjorda drygt halvvägs in i säsongerna och det finns fler exempel bakåt i tiden.

Låt oss nu leka med tanken att Mercedes på något sätt kan hållas ansvariga för att man är ”för bra”. Vad skulle åtgärden bli? Kanske börja utveckla bilen bakåt, göra den långsammare för varje uppdatering, för ”sportens bästa”.

Jag tycker det är en fullständigt absurd åsikt att tycka det är det vinnande teamets fel att man är överlägsna. Det är bara att tugga is sig för konkurrenterna och vi som följer sporten ska istället sätta större press på de närmast bakom att göra ett bättre jobb så vi får spännande racing hela säsongen.

Har till sist även nöjet att bjuda på vår senaste podd som du kan avlyssna här..