Felipe Massa i topp i Barcelona men Ericsson skuggade…

Felipe Massa snabbast i Barcelona

Felipe Massa snabbast i Barcelona

Felipe avslutade denna första dag av den avlutande testen i Barcelona i topp på tidlistan med ett varv gjort på soft, En riktigt bra tid  dessutom (1.23.500) som är den snabbaste hittills här i Barcelona. Närmast bakom hittade vi Marcus Ericsson som med 1.24.276 på supersoft. Att jag väljer dessa är för de var de enda idag som faktiskt gick för fullt och därmed visade konkurrenterna lite mer hur man ligger till.

När det gäller Felipe Massa och Williams så får jag nog revidera min uppfattning att teamet är en bubblare bakom Mercedes, Red Bull och Ferrari. Med dagens tid så visade man med eftertryck att man verkligen hållit igen hittills och det var nog lite bekymrat hos både red Bull och Ferrari när Massas tid dök upp på skärmen.

Marcus Ericsson hade tuff dag med både race och kvalsimulation

Marcus Ericsson hade tuff dag i bilen med både race- och kvalsimulation

För Marcus Ericsson så var det en mycket produktiv dag, skulle säga hans bästa genom alla testdagarna hittills. Under förmiddagen gnuggades provstarter och depåstopp i kombination med diverse aerodynamikmätningar. I det läget var Ericsson väldigt nöjd med känslan i bilen där de balansproblem han upplevt tidigare var borta och han var redo för sina kvalsimulationer. Tyvärr började det regna lite lätt precis när han var redo att lägga på de mjukare däckblandningarna och planen fick läggas om. Istället tidig lunch och direkt efter matuppehållet en racesimulation där alla procedurer som ingår inför en start skulle genomföras plus ett helt race över 66 varv. Själva ”racet” såg helt ok ut med, som jag uppfattade det, rimligt däckslitage men givetvis svårt att göra någon egentlig bedömning av farten när vi inte har något jämföra med med. I den reviderade planen för dagen med regn vid lunch fick kvalsimulationen vänta till sist och det blev två försök på soft och två på supersoft med den bästa tiden allra sist, en tid han kan sova rätt så gott på.

I övrigt en ny helt bedrövlig dag för Mclaren med enbart 7 varv innan en hydralikläcka satte stopp för vidare körning, även Mercedes avslutade tidigt med fel på bilen hybridsystem, inte mer definierat än så av teamet själva.

Toro Rosso hade ett stort uppdateringspaket till idag med bl a en ny nos och har ägnat större delen av dagen att kontrollera om det såg lika bra ut i verkligheten som i vindtunneln och datorerna. Svårt att svara på hur väl det föll ut när inga snabba varv gjorde från deras sida.

Övriga team förde en ganska anonym tillvara tillsynes utan något större drama att rapportera om

Vilodag för Marcus Ericsson i morgon som lämnar över bilen till Felipe Nasr och är tillbaka för sin sista dag innan premiären i Melbourne på lördag.

Resultat Barcelona 2 testdag 1

1 Felipe Massa Williams 1m23.500s soft 103 varv
2 Marcus Ericsson Sauber 1m24.276s +0.776 supersoft 122 varv
3 Lewis Hamilton Mercedes 1m24.881s +1.381 medium 48 varv
4 Daniil Kvyat Red Bull 1m25.947s +2.447 medium 75 varv
5 Romain Grosjean Lotus 1m26.177s +2.677 medium 75 varv
6 Kimi Raikkonen Ferrari 1m26.327s +2.827 medium 80 varv
7 Carlos Sainz Jr Toro Rosso 1m26.962s +3.462 proto 86 varv
8 Jenson Button McLaren 1m31.479s +7.979 medium 7 varv