Norden regerar…

Race Of Champions avgörs i år på Bushy park på Barbados

Race Of Champions avgörs i år på Bushy park på Barbados

Så här i semestertider för Formel 1 så vi vända blickarna mot det som finns i motorväg och igår var det dags för 2014-års upplaga av Race of Champions. ROC är en inbjudningstävling arrangerad av svenske Fredrik Johnsson som ofta framgångsrikt får tillgång till ett skapligt startfält av förare som vill köra lite för att det är kul. Tävlingsformen är enkel, två varv i en parallellbana, för att det ska bli rättvist ett varv i varje bana då de båda banorna inte är exakta likadana men väl lika långa. Detta körs då i lite olika typer av bilar, lite beroende på vilka tillverkare som vill visa upp sig i detta sammanhang.

Robby Gordons Stadium Supertruck var en favorit

Robby Gordons Stadium Supertruck var en favorit

Just igår var det allt från ROC:s egen lilla buggy till Euro Nascarbilar men där min favorit var Amerikanen Robby Gordons fantastiska Stadium Supertruck, en helt galen maskin som gick mer på tre hjul än fyra. Höjdpunkten var när den nykorade WTCC-mästaren Jose Maria Lopez voltade efter att ha lutat över lite väl mycket, en annan som verkligen imponerade i den typen av bil var Pascal Wehrlein som var blixtrande snabb trots ovanan vid Stadium Supertruck

Vinnare av lagtävlingen -Team Nordic

Vinnare av lagtävlingen -Team Nordic

Gårdagens tävling i ROC var den s k Nations Cup där förarna parades ihop efter land i den mån det gick, annars efter minsta gemensamma nämnare. Ett exempel var britten Jolyon Palmer och tyske Pascal Wehrlein som blev Team Young Stars. Vinnare av Nations Cup blev Team Nordic med Tom Kristensen och Petter Solberg i laget som slog Team Storbritannien med David Coulthard och Susie Wolff i finalen. Framför allt Coulthard imponerade på mig igår med sin allsidiga kunskap. Han slog faktiskt Petter Solberg på den 2,3 km långa asfaltslingan i VW Polo WRX, den regerande rallycrossvärldsmästaren fick alltså stryk av en pensionerad F1-förare i en rallycrossbil! DC sa visserligen i intervjun efteråt att Solberg haft problem med växellådan i heatet men icke desto mindre en mycket imponerade insats av skotten Coulthard. I eftermiddag är det dags igen, då är det den individuella tävlingen som drar igång 17.00 på Viasat Motor.

Eje Elgh tillsammans med en annan förare och, numera välkänd TV-profil

Eje Elgh tillsammans med en annan förare och, numera välkänd TV-profil 

Nu något helt annat även om vi delvis är kvar i ämnet, nämligen pensionerade förare. Min vapendragare Eje Elgh har faktiskt tävlat en gång i tiden även om det börjar bli ett tag sedan. Häromdagen skickade han bilden ovan till mig, en blid tagen 1983 under hans år i Japan och det japanska mästerskapet i Grupp C. Ni kan ju få gissa lite på vem som sitter tillsammans med honom på bilden och vad för bil detta är.

Rockbandet Jwalk med sin LP Shake Down

Rockbandet Jwalk med sin LP Shake Down

Teamet hade dessutom en sponsordeal med ett av dåtidens hetaste rockband! Bandet Jwalk har vi ju alla hört talas om:) men de var enligt uppgift bland det coolaste på den tiden bl a med plattan Shake Down. Tyvärr var bilen inte lika bra som Eje själv uttryckte det..

- Bilen var skit, höll aldrig..