Seger för Felix Rosenqvist i Macau!

Felix Rosenqvist vann den 61:a upplagan av Macau GP

Felix Rosenqvist vann den 61:a upplagan av Macau GP

På femte försöket kom den efterlängtade segern i Macau för Felix Rosenqvist. Ingen tvekan om att det var en välförtjänt seger där Felix tog pole till kvalracet, vann kvalracet, pole i finalracet och slutligen seger i huvudracet. Det krävdes en omstart för att få iväg fältet efter att två av förhandsfavoriterna krokat ihop direkt efter den första starten med rödflagg som följd. Efter ett längre uppehåll för reparationer och rensning av banan kom dock loppet igång och Felix Rosenqvist attackerades direkt av sin teamkamrat Lucas Auer för första plats. Felix lyckades dock stå emot och efter detta var det aldrig, rent fartmässigt, något snack om saken. Felix kostade t o m på sig ett extra fullfartsvarv efter målgång, tror helt enkelt han missade målflaggen och tog det säkra före det osäkra och körde ett extra varv.

Segern i Macau kunde inte ha kommit lägligare då årets säsong inte alls har varit så bra som han och teamet hoppats. En 8:e plats i F3:s Europamästerskap var långt sämre än väntat och det kändes som att detta extra år i Formel 3 istället skulle kunna bli en belastning inför kommande förhandlingar om körning i större Formel-bilar. Med segern idag så hamnar Rosenqvist återigen på radarn för team som jagar skickliga förare till nästa säsong i GP2 och World Series. Nu ger inte en seger i Macau automatiskt några större inkomster eller feta sponsorkontrakt men det hjälper definitivt till när det gäller att få bra ”dealer” och kanske en lägre prislapp på en körning nästa säsong.

Det stora jobbet för Felix Rosenqvist sker nu utanför bilen, att talangen finns är det nog få som tvekar på. Istället är det folket runt omkring som måste göra sitt och den uppgiften är tyvärr långt svårare än att köra snabbt i Macau. Det senaste tillskottet för Rosenqvist på managementsidan är Stefan Lill-lövis Johansson och ett såpass aktat namn kan säkert hjälpa till en del men vi ska klart för oss att det är stora pengar som ska fram, säkert behövs omkring 30-40 miljoner kronor för de två närmaste säsongerna om det ska bli någon fortsättning på hösta nivå.  Felix sa till Viasatsport.se igår efter segern i kvalracet att drömmen är att köra GP2 nästa säsong. Först och främst vill jag dock se honom göra bra ifrån sig på testerna direkt efter säsongen både i World Series och GP2 sen får vi hålla tummarna för att det finns kapital så det räcker.

Andre Lotterer har fått erbjudande om att köra för Caterham vid säsongsfinalen i Abu Dhabi

Andre Lotterer har fått erbjudande om att köra för Caterham vid säsongsfinalen i Abu Dhabi

I Dokusåpan kring Caterhams ev start i Abu Dhabi så kunde vi igår läsa oss till att Andre Lotterer erbjudits möjligheten att köra en av bilarna, det skulle kunna passa i tyskens schema mellan det två avslutande WEC-tävlingarna för Audi och hans körning i Super Formula i Japan är redan avslutad. Dock tvekar Lotterer på om han ska ta erbjudandet och jag kan förstå om han inte till varje pris vill sätta sig i en av Caterhams bilar igen. Stora frågetecken råder fortfarande kring vad det kostar honom själv och hans sponsorer plus att det är väldigt oklart om Caterham ens har någon personal till raceteamet att tillgå. Det skulle paradoxalt nog kunna vara så att det som stoppar Caterham från att köra finalen är brist på förare. Marcus Ericsson har inget gällande kontrakt med teamet längre och är inte aktuell, Kamui Kobayashi står fortfarande under kontrakt men vad som gäller kring kontrakt man har med ett team som gått i konkurs vet inte jag, men inte är det glasklart. Roberto Mehri skulle också kunna vara en tänkbar kandidat och Will Stevens är ett annat namn som varit uppe. De närmaste dagarna lär visa om det detta går att lösa och vi får helt enkelt ge oss till tåls.