Alonso och Mclaren överens?

Är Fernando Alonso och Mclaren till slut överens om att jobba tillsammans nästa säsong?

Är Fernando Alonso och Mclaren till slut överens om att jobba tillsammans nästa säsong?

En av Formel 1-världens sämst bevarade hemligheter har den senaste tiden varit att Fernando Alonso flyttar från Ferrari till Mclaren. Att spanjoren lämnar Ferrari har varit officiellt en tid men var han skulle köra istället har varit mer osäkert. Den senaste tiden har dock mer och mer pekat ganska tydligt åt ett specifikt håll – tillbaka till Mclaren – ett team som han kört för tidigare men vars tid tillsammans avslutades i förtid.

Det är uppgifter till Autosport nu på morgonen som gör gällande att Fernando Alonso är överens med Mclaren om att köra där 2015, det som återstår innan det blir officiellt är att Fernando tvingat teamet att bekräfta vem han får som teamkamrat. Enligt Autosport så vill Alonso att man behåller Jenson Button eftersom det, enligt Alonso, skull snabba på processen att göra Mclaren-Honda till en vinnarbil. För Mclaren vore det dock ett billigare alternativ att behålla Kevin Magnussen vars löneanspråk är betydligt lägre än Buttons. Det kan även finnas ytterligare en spelare att ta hänsyn till. Romain Grosjean har inte bekräftat var han ska köra och hans önskan om att få en plats i ett toppteam är välkänd, vi kan inte heller bortse från relationen Romain Grosjean har med Mclarens racing director, Eric Boullier, som jobbat med fransmannen under längre perioder tidigare i karriären som delägare i både managementbolaget Gravity och DAMS GP2-team. Dessutom var Eric Boullier  teamchef hos Lotus när Grosjean körde där så det finns många beröringspunkter de båda emellan. Sedan vet inte jag hur mycket Boullier har med beslutet kring teamets förare att göra men lite input bör han ha.

Romain-Grosjean-Brasiliens-GP-2014

Romain Grosjean under Brasiliens Grand Prix i söndags.

Tycker inte att Romain Grosjean skulle vara ett dåligt val. Han är numera relativt erfaren och omvittnat snabb, riktigt vass när allt stämmer vilket han bevisade flera gånger under förra säsongen. Han svagheter har vi också sett där han har en tendens att överköra sitt material, vägrar på något sätt att inse bilens begränsningar vilket gör att han många gånger inte få ut max av materialet. Problemen med att han försökte vinna i första kurvan som  resulterade i att han många gånger kraschade bort både sig själv och andra tycker jag han har polerat bort. Avstängningen i Italiens GP 2012 sved djupt in i själen och skadade hans anseende väldigt mycket men han kom tillbaka väldigt starkt under 2013 och bevisade att han lärt sig sin läxa. I år har han dock emellanåt visat prov på lite dåligt humör med flera utbrott över t ex teamradion när saker och ting strulat lite väl mycket. Det känns kort och gott som om Romain Grosjean är lite av en ”loose canon” där vad som helst kan hända, allt från en VM-titel till totalhaveri men där den som klarar att tygla honom kan få en riktig tillgång framöver – varför inte Mclaren Honda?

Jenson Button verkar vara Alonsos förstaval som teamkamrat i Mclaren-Honda nästa säsong

Jenson Button verkar vara Alonsos förstaval som teamkamrat i Mclaren-Honda nästa säsong

Det mest troliga är dock att Mclaren nu väljer mellan Kevin Magnussen och Jenson Button där den stora frågan är om man ska välja ungdomen med stor utvecklingspotential eller den ärrade veteranen som troligen redan peakat? Inget lätt val där Button ändå har varit klart starkare under säsongen än dansken och knappast kan göra mer för att bekräfta sin plats i F1. Jenson Buttons kommentar efter den fina fjärdeplatsen igår var också att han inte något som helst att bevisa, att alla borde ha klart för sig vilken kvalité han håller ändå.