Caterham – nya ägarna hotar att dra sig ur!

Är det slutkört för Caterham?

Är det slutkört för Caterham?

De oroliga tiderna för Caterham fortsätter som jag skrev i inlägget tidigare i kväll. Som ni kan läsa i press-releasen nedan, som kom alldeles nyss, så är de nya ägarna inte alls nöjda med säljaren (Tony Fernandes) som man menar inte alls har uppfyllt sin del av avtalet sedan teamet såldes den 29 juni.

Som det står i uttalandet så verkar det som Tony Fernandes och den andra delägaren, Datuk Kamarudin Bin Meranun, inte överfört sina aktier till köparen vilket gjort att köparen (Engavest SA) som man själva beskriver det ”hamnat i den olyckliga situationen att tvingas driva ett team man inte har laglig rätt till”. 

Inga bra nyheter och en situation som ser väldigt riktigt kritisk ut för teamet. Det är givetvis väldigt svårt att uttala sig om det lagliga delen av denna historia men det verkar onekligen som om det finns vissa saker som den gamla ägaren (Tony Fernandes) inte uppfyllt i denna affär och att saker och ting nu ställts på sin spets.

Om och vad detta nu får för konsekvenser för Caterham F1 och deras fortsatta tävlande denna säsong är omöjligt att svara på men visst det en risk att det inte blir någon mer körning denna säsong. Om det skulle gå så långt så finns det dryga böter att vänta för den som äger teamet och det är ju just den frågan som är väldigt oklar.

Caterhams nuvarande teamchef Manfredi Ravetto bekräftar nu i kväll till crash.net att han inte längre är ansvarig för teamet, att han har blivit ombedd att kliva tillbaka. Han säger vidare till crash.net att han blivit ombedd att avbryta sitt arbete medan advokater hanterar situationen.. Man menar att Tony Fernandes fortfarande är ägare eftersom han inte uppfyllt sin del i försäljningen.

På något sjukt sätt så tror jag ändå att något bra kommer ut av detta. Det sista Tony Fernandes vill är att som ägare bli ansvarig för att teamet uteblir med allt vad det innebär ekonomiskt. Gissar att det pågår diverse telefonmöten just nu där jag gissar att även Bernie Ecclestone är indragen för att lösa denna situation som ingen egentligen vill ha. Gissar att det slut blir Tony Fernandes som tvingas krypa till korset och ser till att göra det man kommit överens om (givetvis har vi inte hört Fernandes version ännu) och/eller betalar av de skulder som gör att teamet inte kan fungera fullt ut.

CATERHAM F1 TEAM STATEMENT

22 October 2014

On 29 June 2014, Caterham Enterprises Ltd, Caterham (UK) Ltd and Sheikh Mohamed Nasarudin (Seller) and their shareholders Tony Fernandes and Datuk Kamarudin Bin Meranun entered into a Sale and Purchase Agreement (SPA) with Engavest SA (Buyer) with regards to 1Malaysia Racing Team Sdn Bhd/Caterham F1 Team.

Since the date of the Agreement, the Seller has refused to comply with its legal obligations to transfer their shares to the Buyer. The Buyer has been left in the invidious position of funding the team without having legal title to the team it had bought.  This is in total contradiction to the Seller’s press release of 3 October 2014 which stated that Mr Fernandes and his Caterham Group had no longer any connection with the Caterham F1 Team.

The administrators of Caterham Sports Limited have been appointed on behalf of Export-Import Bank of Malaysia Berhad (Exim), a creditor of Mr Fernandes and the Caterham Group.  The Buyer has no connection with Exim. Caterham Sports Ltd was a supplier company to the Caterham F1 Team.  Very regrettably, the administrators’ appointment has had devastating effects on the F1 Team’s activities.  Since their appointment, the administrators have released various press statements which have been severely detrimental to the management of the Caterham F1 team.

After three months of operating the Caterham F1 Team in good faith, the Buyer is now forced to explore all its options including the withdrawal of its management team. Lawyers have been instructed by the Buyer to bring all necessary claims against all parties, including Mr Fernandes who, as an owner, will run the F1 operation.
 
Ends