Pascal Wehrlein blir Mercedes Formel 1-reserv

En glad Pascal Wehrlein efter karriärens första seger i DTM igår på Lausitzring, säkert ännu gladare idag när han utnämnts till förste reserv hos Mercedes F1

En glad Pascal Wehrlein efter karriärens första seger i DTM igår på Lausitzring, säkert ännu gladare idag när han utnämnts till förste reserv hos Mercedes F1

Förra säsongen blev han den yngste föraren att köra i DTM, i lördags blev han den yngste att ta pole och igår den yngste att vinna ett DTM-race. Idag meddelar Mercedes att Pascal Wehrlein blir teamets tredje/reservförare, skapligt flyt just nu för den 19-årige tysken. Finns säkert de som känner honom närmare som vetat att han varit på radarn för denna position men för mig har han kommit lite som en smygare. Wehrlein har hela säsongen utfört värdefullt arbete i simulatorn och i förra veckan körde han 500 km i Mercedes 2012:a i Portimao och bör därmed vara berättigad superlicense.

Mercedes var ju och ryckte i 17-årige Max Verstappen där dock Red Bull hann före med ett ett F1-kontrakt som trumf, nu kontrar Mercedes med sin egen junior som visserligen är lite äldre men som verkligen inte är lastgammal. Känns som att Mercedes ville göra ett slags statement här och minsann visa att de också har juniorerna på kornet.

Pascal Wehrlein har nästan haft en liknande raketkarriär som Verstappen men kört några fler år i Formel-bil där han efter kartingkarriären körde två säsonger i Formula Adac innan han klev upp i F3 ihop med Felix Rosenqvist hos Mücke Motorsport 2012 där han 17 år gammal slutade 2:a i mästerskapet. Förra säsongen skulle han också köra F3 men hann bara med 3 race innan Ralf Schumacher meddelade att han skulle sluta och Wehrlein kallades då upp i Mückes DTM-stall istället men höll för det mesta i de bakre regionerna med enbart 3 inkörda poäng.

Till i årets DTM-säsong flyttades Wehrlein upp till Mercedes huvudteam i DTM, HWA, och även om Mercedes bil i början av året inte var konkurrenskraftig så var ofta Pascal Wehrlein bra med i resultatlistorna. Allt eftersom bilen har blivit bättre under året har också resultaten förbättrats och igår kom alltså den första segern efter att ha startat från pole position. Gårdagens seger gjorde att han klättrade från 17:e till 7:e plats totalt med två deltävlingar kvar att köra.

Vad vill då Mercedes med denna utnämning? Han kommer knappast få chansen i huvudteamet inom överskådlig framtid men däremot kan han bli aktuell för inhopp i något av de övriga teamen med Mercedesmotor, precis som Daniel Juncadella har fått göra i två säsonger för Force India. Det börjar bli lika knivskarp konkurrens hos Mercedes juniorer som hos Red Bull och även om man har lite olika vägar att matcha fram sina juniorer. Denna Konkurrens är något som t ex Felix Rosenqvist fått känna på där han varit kvalificerad för kliv framåt i karriären men där det av olika skäl kommit andra förare som klivit före i kön (Roberto Mehri, Dani Juncadella och Pascal Wehrlein).

Spännande med kampen mellan Mercedes och Red Bull just nu där den stora frågan är vilket som är bäst spenderade pengar, ett extra team i Formel 1 för ”grooming” av juniorer som i Red Bulls fall eller 7 bilar i DTM för samma ändamål hos Mercedes?