Slut på allt gnäll?

Red Bulls Daniel Ricciardo var dagens man på Hungaroring och tog sin andra seger för säsongen.

Red Bulls Daniel Ricciardo var dagens man på Hungaroring och tog sin andra seger för säsongen.

Efter att ha sett dagens race kan jag inte annat än tycka att den här säsongens gnällande om vad Formel 1 har blivit, framför allt från Formel 1 själva, har gått helt överstyr. Vi har i år haft betydligt fler underhållande lopp än dåliga, skulle t o m kunna sträcka mig till att vi inte haft något dåligt lopp så här långt, några race har givetvis inte varit som idag men ändå klart godkända.

Det är nästan lite tragiskt att hela tiden läsa från Formel 1:s toppar (typ Montezemolo) att något måste göras, tvärtom är det så att sporten nu måste få vila lite och sätta sig ordentligt i fansens medvetande. Man blir direkt skrämd av att höra den s k strategigruppen börja yra om t ex straffvikter och direkt funderar åtminstone jag om det verkligen är rätt personer som sitter i en sådan grupp när ett sådant förslag överhuvudtaget kommer upp på bordet. Tycker Christian Horner har helt rätt i sin kritik mot många journalister som istället för att rapportera om det som sker på banan hela tiden fastnar i en negativ spiral som t ex handlar om vilka länder som det är ”ok” att åka till eller inte, hur intressant är det när racingen är fullkomligt briljant? Formel 1 är inte felfritt och det finns åtskilliga saker som man behöver se över men så har det alltid varit och det räcker med att göra smärre justeringar.

Ska väl sluta ”gnälla” själv också och konstaterar att världens bästa förare utan tvekan kör i Formel 1 just nu, maken till kamper överallt i svåra förhållanden med många olika strategier som föll olika väl ut. Ta t ex Daniel Ricciardos och Fernando Alonsos olika val av taktik som var nästan lika snabba. De startade 4:a och 5:a men var 1:a och 2:a i mål men med helt olika taktik. Alonso på två stopp chansade på att en lång avslutande stint skulle hålla medan Ricciardo valde en betydligt mer aggressiv strategi med hälften så gamla däck mot slutet. I mål skiljde slutligen fem sekunder till Ricciardos fördel. Världsklasskörning från båda två och generellt bra körning på många håll, ta t ex Jean Eric Vergne som krigade fantastisk bra i början av racet med en slutlig 9:e plats för fransmannen i mål

Slutligen är intressant kommentar från Lewis Hamilton efter loppet där han fick frågan om tillfället när han blev ombedd att släppa förbi Rosberg, vilket han valde att inte göra. Han svarade att det kan ha varit ett avgörande läge för hans fight om mästerskapet om han låtit Rosberg passera…

”Det faktum att jag fick denna förfrågan förstår jag mig inte riktigt på just nu, men teamet kommer säkert att ge mig en bra förklaring”

Tufft för Lewis Hamilton som jag tror börja känna av att sympatierna ev lutar lite åt ena hållet just nu med ett nytecknat kontrakt för Rosberg för en vecka sedan och rykten om att Vettel kan vara intressant för Mercedes framöver..

Resultat Ungern GP

Pos Driver       Team/Car           Time/Gap
 1. Daniel Ricciardo  Red Bull-Renault     1h53m05.058s
 2. Fernando Alonso  Ferrari            +5.225s
 3. Lewis Hamilton   Mercedes           +5.857s
 4. Nico Rosberg    Mercedes           +6.361s
 5. Felipe Massa    Williams-Mercedes      +29.841s
 6. Kimi Raikkonen   Ferrari           +31.491s
 7. Sebastian Vettel  Red Bull-Renault       +40.964s
 8. Valtteri Bottas  Williams-Mercedes      +41.344s
 9. Jean-Eric Vergne  Toro Rosso-Renault      +58.527s
10. Jenson Button   McLaren-Mercedes      +1m07.280s
11. Adrian Sutil    Sauber-Ferrari       +1m08.169s
12. Kevin Magnussen  McLaren-Mercedes      +1m18.465s
13. Pastor Maldonado  Lotus-Renault       +1m24.024s
14. Daniil Kvyat    Toro Rosso-Renault       -1 lap
15. Jules Bianchi   Marussia-Ferrari        -1 lap
16. Max Chilton    Marussia-Ferrari        -1 lap
                               
Retirements:                     
                               
   Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari        33 laps
   Kamui Kobayashi  Caterham-Renault       25 laps
   Sergio Perez    Force India-Mercedes     23 laps
   Nico Hulkenberg  Force India-Mercedes     15 laps
   Romain Grosjean  Lotus-Renault         11 laps
   Marcus Ericsson  Caterham-Renault        8 laps
Drivers' championship:
 1. Nico Rosberg    202
 2. Lewis Hamilton   191
 3. Daniel Ricciardo  131
 4. Fernando Alonso  115
 5. Valtteri Bottas  95
 6. Sebastian Vettel  88
 7. Nico Hulkenberg  69
 8. Jenson Button   60
 9. Felipe Massa    40
10. Kevin Magnussen  37
11. Sergio Perez    29
12. Kimi Raikkonen   27
13. Jean-Eric Vergne  11
14. Romain Grosjean  8
15. Daniil Kvyat    6
16. Jules Bianchi   2
17. Adrian Sutil    0
18. Marcus Ericsson  0
19. Pastor Maldonado  0
20. Esteban Gutierrez 0
21. Max Chilton    0
22. Kamui Kobayashi  0

Constructors' championship:
 1. Mercedes       393
 2. Red Bull-Renault   219
 3. Ferrari        142
 4. Williams-Mercedes   135
 5. Force India-Mercedes 98
 6. McLaren-Mercedes   97
 7. Toro Rosso-Renault  17
 8. Lotus-Renault     8
 9. Marussia-Ferrari   2
10. Sauber-Ferrari    0
11. Caterham-Renault   0