Hamilton – start från depån eller gridden?

Kommer Lewis Hamilton att starta från depån eller från 20:e startrutan i dagens race?

Kommer Lewis Hamilton att starta från depån eller från 20:e startrutan i dagens race?

Det är fortfarande inte klart om Lewis Hamilton kommer att starta depån eller från 15 rutan vilket hans tid i Q1 räckte för (egentligen P16 men Gutierrez har flyttats ner för incidenten med Maldonado på Silverstone). Att bilen går att reparera inom ramen för parc fermé-reglerna är ingen tvekan, frågan handlar istället om det faktum att Hamilton byter fabrikat på bromsarna vilket inte är tillåtet i reglementet och skulle därför betyda start från depån. Man får byta ut bromsdetaljer som är trasiga, men man får inte byta specifikation och det är här det råder lite förvirring. Mercedes Toto Wolff menar att man på säkerhetsmässiga grunder borde få byta medan reglerna är tydliga angående annan spec, samtidigt är bromsarna en såpass viktig del för den generella prestandan. Min gissning är att det blir start från depån för Lewis Hamilton i dagens race. Mercedes bekräftar nu på morgonen att man även bytt växellåda på Hamiltons bil vilket resulterar i fem platsers nedflyttning till 20:e rutan och därmed är en start från depån än mer trolig. Mercedes och FIA ska träffas inom kort för att diskutera ett ev byte av bromsfabrikat på Lewis Hamiltons bil, innan vi vet utgången på detta möte så startar Hamilton preliminärt från ruta 20

Marcus Ericsson tvingades se gårdagens kval från garaget med tekniska problem på sin bil

Marcus Ericsson tvingades se gårdagens kval från garaget med tekniska problem på sin bil

En som däremot helt säkert startar från depån är Marcus Ericsson, hydralikproblemen som uppstod under träningen hann man inte reparera till kvalet och när bilen var ihopsatt igen hördes dessutom ett missljud från motorn och man tvingades ta bilen ur parc fermé för att byta motorn. För Ericsson har detta dock marginell betydelse, det viktiga just nu är att bilen är hel och fungerar i racet.

Vi har haft väderomslag också på Hockenheim, borta är den extrema värmen och idag på morgonen är det 24 grader och mulet. Har t o m kommit några droppar regn men inget som påverkar det som sker på banan just nu, däremot är det stor risk åska och åskskurar under dagen vilket givetvis kommer att ha stor inverkan på loppet om och när detta väder anländer.

Pastor Maldonado har förlängt sitt kontrakt med Lotus över 2015

Pastor Maldonado har förlängt sitt kontrakt med Lotus över 2015

Igår kväll kom också beskedet att Pastor Maldonado förlänger med Lotus över 2015. Lite överraskande måste jag säga med alla rykten om att Pastorn tappat sitt sponsorstöd och hans prestation under året rent generellt. Att Maldonado tappat sin stora välgörare ekonomiskt känns inte troligt med tanke på förlängningen och Lotus ägare Gerard Lopez behöver säkert en grundplåt när teamet nu väntas byta till Mercedesmotorer till nästa säsong där Mercedes garanterat vill ha vissa ekonomiska garantier först.