Ingen FRIC i Tyskland

Hur mycket kommer förbudet av FRIC att påverka säsongens dominant Mercedes.

Hur mycket kommer förbudet av FRIC att påverka säsongens dominant Mercedes.

Igår kväll bekräftade FIA:s tekniske delegat Jo Bauer att inget team kommer att köra med FRIC (front and rear interconnected suspension), den lösning teamen haft för att kontrollera markfrigången på bilarna för bättre aerodynamik. FIA:s Charlie Whiting meddelade tidigare att man nu kommit till ett läge där allas system betraktas som olagliga då ingen rörlig del på bilen får påverka aerodynamiken. FIA hade kunnat tänka sig att vänta med ett förbud från till starten på nästa säsong men då krävdes att alla teamen var eniga om en fortsättning och det lyckades man inte med.

Jag pratade med flera förare igår om hur detta kommer att påverka och de flesta var osäkra på vad detta kommer att betyda. Samtidigt medgav alla att man testat att köra utan FRIC under testerna på Silverstone och t ex Nico Hülkenberg föredrog faktiskt att köra utan medan Nico Rosberg tyckte precis tvärtom. Tror även att Red Bull är lite oroliga för vad detta kan få för påverkan då man gärna kör med mycket ”rake” på bilen, d v s relativt stor skillnad på markfrigången mellan fram och bak. Nyss nämnda Force India har redan kört några tävlingar utan FRIC precis som Williams medan t ex Marussia i princip aldrig kört utan sedan man började använda systemet på sin bil i åtminstone 2 säsonger.

Blir spännande att följa fortsättningen på detta, om det kommer att ha någon påverkan på den inbördes rangordningen.