Österrikes GP – en nystart

Red Bull Ring står för första gången sedan 2003 som värd för Österrikes GP

Red Bull Ring står för första gången sedan 2003 som värd för Österrikes GP

Så var vi tillbaka i Österrike på  Zeltweg, Österreichering, A1 Ring eller som nu Red Bull Ring, kärt barn har som bekant många namn. Senast det begav sig var 2003 med Michael Schumacher som segrare men det var segern året innan som blev mest uppmärksammad…  jag gissar att många minns anledningen

En mycket omdiskuterad händelse som präglade flera av de inblandade, inte minst Rubens Barrichello som verkligen fick svart på vitt att han var nr 2 i Ferrari. Detta var alltså den 6:e deltävlingen detta år och behovet av teamorder var inte inte överhängande, speciellt med tanke på att skillnaden mellan seger och en andraplats enbart var 4 poäng. Det märkliga var att Barrichello, efter att ha blivit behandlad på detta sätt, började köra bättre. Det var som om han, efter att ha accepterat sitt öde, slappnade av lite mer och då kom resultaten lite enklare.

Formel 1 började köras på Zeltweg 1970 och var platsen för Österrikes GP fram till 1987. Faktum är att man körde ett lopp 1964 också men det var från 1970 som banan hamnade mer permanent på F1-kalendern. 1973 och 1978 vann Ronnie Peterson Österrikes GP och det var också i Österrike, 1987, som Stefan Johansson körde på ett rådjur på träning. En olycka som kunde slutat riktigt illa men som dessbättre inte fick några allvarliga konsekvenser – mer än för rådjuret då förstås..

Stefan Johansson har precis kolliderat med ett rådjur på Österreicher ring

Stefan Johansson har precis kolliderat med ett rådjur på Österreicher ring

Efter 1987 försvann Zeltweg från F1-kalendern och återkom inte förrän 1997 (mitt första år som F1-kommentator) och blev sedan kvar fram till 2003 innan den återigen försvann ut från F1-scenen. Har varit några minnesvärda ögonblick genom åren och det jag kanske främst minns är när Nick Heidfeld tappar kontrollen över sin Sauber upp mot Remuskurvan och i hög fart kraschar rakt in i Takuma Satos Jordan.. båda klarade sig dessbättre oskadda.

https://www.youtube.com/watch?v=7_rZbnPbYnI

Nu är Zeltweg tillbaka igen under namnet Red Bull Ring och det lär bli tidernas uppvisning från banägaren som kommer att göra sitt yttersta för att bräcka alla andra arrangörer och det finns mycket att visa upp. Rent sportsligt finns också mycket att se fram emot, visserligen tror jag ingen kan rå på Mercedes denna helg heller men väder och en helt ny banan för teamen kan jämna ut förutsättningarna en aning.

Bjuder även på en liten video när Österrikaren Gerhard Berger ”byter bil” med Sebastian Vettel på just Red Bull Ring.