Nu börjar andra halvlek för ”Schumi”

Michael Schumacher är inte längre i koma och har fått lämna sjukhuset i Grenoble

Michael Schumacher är inte längre i koma och har fått lämna sjukhuset i Grenoble

Fantastiska nyheter att Michael Schumacher har fått lämna sjukhuset i Grenoble och förflyttats till hemlig ort för vidare rehabilitering. Det är nu den kanske tuffaste fighten börjar för Schumacher, lite beroende på hur mycket ”vid medvetande” han är. Att som toppidrottsman råka ut för en sådan allvarlig olycka, med flera månader i koma, är ingen inte lätt uppgift att komma tillbaka ifrån. Å andra sidan är det väl just en topptränad idrottsman som har de bästa förutsättningarna att komma tillbaka till en förhållandevis normalt liv.

Det går givetvis inte att spekulera i hur Michael Schumacher mår just nu, det enda som hans familj och management har meddelat är att han inte längre är i koma (vilket betyder att hans tillstånd inte längre är livshotande) men det säger väldigt lite om hans tillstånd i övrigt. Det vi också kunnat läsa oss till i olika medier är att familjen förberett för en hemkomst med att utrusta platsen som ett mindre sjukhus. Var den platsen är belägen är det ingen, förutom de allra närmaste, som kommer att få reda på och jag hoppas verkligen att alla medier (främst tyska tabloider) respekterar detta och låter familjen Schumacher få vara i fred. Detta har, i mina ögon, egentligen sedan någon månad efter olyckan enbart varit en privat angelägenhet för familjen. Självklart vill många ha uppdateringar om läget, även jag, men nu får alla ge sig till tåls och respektera familjens önskemål och ett liv i skymundan under den långa rehabiliteringen som väntar.

Några ord också om den förre F1-läkaren Gary Hartstein som på ett lite osmakligt sätt fått uppmärksamhet för sin rapportering kring Schumachers olycka. Visst, han har hela tiden, i sin blogg, varit öppen med att han inte har några detaljer men har ändå frikostigt delat med sig av sina antaganden och det senaste var att han trodde familjens nästa pressmeddelande skulle bli negativt, d v s att Schumacher inte skulle klara sig. Självklart får Hartstein uttala sig men han borde, väl medveten om hur svårt det är att vara allmän i sådan här fall, kanske ha avvaktat lite med sina utlåtanden.

Här kan du läsa artikeln som finns på teknikensvarld.se

#KeepFightingSchumi