Slutet på en era…

Adrian Newey förlänger med Red Bull men trappar ner sitt engagemang i Formel 1-teamet

Adrian Newey förlänger med Red Bull men trappar ner sitt engagemang i Formel 1-teamet

Red Bull meddelade häromdagen att kontraktet med mästerdesignern Adrian Newey hade förlängts men samtidigt kom beskedet att Newey i fortsättningen får en annan roll gentemot Formel 1-teamet, mer som mentor eller konsult snarare än direkt daglig verksamhet. Jag kan inte tolka detta på annat sätt än att Red Bull, hellre än att se honom i ett konkurrerande team, gav honom ett så pass sockrat bud att han helt enkelt inte kunde tacka nej. För i verkligheten så slutar han designa F1-bilar och kommer att ägna sig åt andra projekt inom Red Bull Technology. Nu verkar det ändå ha varit väldigt nära att Adrian Newey skrev på för Ferrari, enligt Martin Brundle t o m extremt nära, men jag antar att Red Bull hade både pengarna och de intressanta projekten att krydda sitt förslag med. Ferrari hade verkligen behövt värva Newey även om jag tror det varit i senaste laget. Allt har ett slut så även Adrian Neweys karriär. Ferrari om några vet ju vad som händer när en mästerdesigner ”blir konsult”. Efter att sydafrikanen Rory Byrne, mannen bakom Schumacher alla vinnande bilar, bestämde sig för att jobba lite mindre ”hands on” har Ferrari haft stora svårigheter att bygga en konkurrenskraftig bil, visserligen vann Kimi Räikkönen titeln 2007 men den bilen var också i praktiken ritad av Byrne även om han inte officiellt jobbade kvar som chefsdesigner.

Risken är nu stor att samma öde kan drabba Red Bull när Adrian Newey väljer att trappa ner sitt engagemang i Formel 1. Jag har inte den insynen att jag kan kommentera hur väl Red Bull hanterat denna generationsväxling som varit på gång en tid men gissningsvis har man sett om sitt hus och försökt ärva ned Neweys sätt att se på saker och ting. Tyvärr är det bara att konstatera att ett designgeni av Neweys kaliber inte växer på träd, det kommer att märkas oavsett hur många andra duktiga personer som finns i designteamet.

Blir det segelbåtar som gäller i fortsättningen för Adrain Newey

Blir det segelbåtar som gäller i fortsättningen för Adrain Newey

Det har länge varit en dröm för Adrian Newey att få rita en Americas Cup-båt och som av en händelse så kom de nya reglerna för dessa båtar häromdagen. Newey har dessutom länge uttryckt frustration över de alltmer tighta reglerna för hur en Formel 1-bil får designas, hans kreativitet har helt enkelt inte fått det utrymme den kräver. Detta är dock inte första gången som Newey tar ”time out”, det var likadant under slutet av hans period i Mclaren då lusten tog slut och det pratades istället om att han skulle få designa segelbåt åt Ron Dennis. Så blev det som bekant inte och när Red Bull ringde så flyttade han och vad han därefter åstadkommit är välkänt.

Det är alltså en era som är på väg att ta slut och det blir ett enormt avbräck, kan ni tänka er att ersätta en person som mellan åren 1992 – 2013 designat 10 bilar som vunnit konstruktörstiteln för sin resp team? Omöjligt säger jag men samtidigt så är det ju inte förrän en framgångsrik person flyttar på sig som någon annan kan få chansen, ska bli väldigt spännande och se vem som blir näste designgeni i Formel 1.