Kris i Caterham?

Är Caterham F1 till salu eller inte?

Är Caterham F1 till salu eller inte?

Det börjar bli lite turbulent hos det, med svenska ögon, intressanta stallet Caterham F1. Resultaten har uteblivit, egentligen ända sedan teamet bildades säsongen 2010, och nu verkar tålamodet hos teamägarna med Tony Fernandes i spetsen att tryta. I Malaysisk media kom häromdagen rapporter om att Formel 1-teamet var till salu, något som igår kväll dementerades från Fernandes när han deklarerade att Caterham group inte alls är till salu.

Har Caterhams ägare Tony Fernandes tappat sugen?

Har Caterhams ägare Tony Fernandes tappat sugen?

Så vad är det då som gäller?

Kan mycket väl vara så att F1-teamet ÄR till salu även om Caterham group inte är det. Caterham F1 ingår i Caterham group tillsammans med bl a Caterham cars och det finns inget som hindrar att Caterham F1 säljs ut från resten av gruppen, det är snarare, med tanke på hur det gått, en ganska trolig utveckling att Fernandes har lagt ut teamet till försäljning. Efter att ha gjort rejäla investeringar i ny fabrik med bl a egen tillverkning, tillgång till Toyotas vindtunnel m m så stod det ändå relativt tidigt under testerna klart att bilen inte heller i år höll måttet.

Caterhams fabrik i Leafield

Caterhams fabrik i Leafield

Gissningsvis en stor besvikelse då förhoppningarna var höga på årets säsong efter att stort fokus lagts på just årets bil som skulle bli Caterhams stora chans att närma sig mittenskiktet i Formel 1 och regelbundet ta poäng. Istället var det värsta konkurrenten Marussia som tog poäng i Monaco, 2 poäng som sannolikt säkrade TV- och reklamintäktspengar motsvarande 30 miljoner dollar, pengar som Caterham definitivt behöver och som man kanske även räknat med. Att man nu kammar noll ytterligare en säsong kan ju vara det som får bägaren att rinna över för Tony Fernandes.

Håller tiden på att rinna ut för Marcus Ericsson och de övriga i Caterham F1?

Håller tiden på att rinna ut för Marcus Ericsson och de övriga i Caterham F1?

Vad kan detta få för konsekvenser för resten av säsongen och för Marcus Ericsson?

Naturligtvis svårt att svara på då jag inte har någon som helst insyn i Caterhams kassaflöde, förhoppningsvis så finns det pengar att köra vidare, d v s verksamheten rullar på som planerat. Det värsta vore om Fernandes stänger kranen och pengarna tar slut, då skulle konsekvensen kunna bli nedläggning. Men då ska vi komma ihåg att en nedläggning av verksamheten är dyrare för ägarna än att driva det vidare så det ser jag inte som en tänkbar utveckling. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är det en utdragen process att sälja ett F1-team och scenariot är snarare en försäljning efter avslutad säsong och att teamet kör vidare som planerat, men enbart på pengar som täcker den dagliga verksamheten plus tävlingshelgerna. För Marcus Ericsson är det naturligtvis tråkigt att han hamnat i denna situation under sin debutsäsong, men något annat än att fokusera på sitt jobb, att köra bilen så snabbt som möjligt, finns inte, allt annat måste han försöka stänga ute.

Nu är detta enbart spekulationer från min sida, inget av detta jag beskrivit är bekräftat men som jag ser det är det en tänkbar utveckling på denna historia.