Lewis Hamilton regerade i Shanghai…

Lewis Hamilton i Kina

Lewis Hamilton i Kina

Man blir inte direkt förvånad längre när Lewis Hamilton tar pole position. Dagens förstaplats här i Kina var den tredje av fyra möjliga i år och han befäster sin position som den snabbaste föraren just nu. Fortsätter det här, vilket det absolut kan göra, så kan det vara ett nytt polerekord på gång denna säsong där Vettels notering på femton under en säsong från 2012 kan vara i fara. Tycker dessutom att han tar ett allt stadigare grepp internt i Mercedes efter att ha, mer eller mindre, skåpat ut Nico Rosberg här i Kina. Det mentala övertaget växer och det blir en tuff uppgift för Nico att hålla jämna steg i fortsättningen.

Daniel Ricciardo i Kina

Daniel Ricciardo i Kina

Idag var det dessutom två Red Bull-förare som klämde sig in mellan Hamilton och Rosberg och det var Daniel Ricciardo, som efter en lite trög start på kvalet, klämde ur ett fantomvarv ur sin bil och startar tvåa i morgondagens race. Regerande världsmästaren Sebastian Vettel har nu blivit utkvalad 3 gånger av 4 av Ricciardo denna säsong och börjar nog att bli lite pressad, han är verkligen inte bekväm med att vara tvåa i teamet. Med detta sagt är det ändå inte omöjligt att han kan komma tillbaka, dagens körning gav säkert positiva besked även om det fortfarande fattas lite fart.

Fernando Alonso i Kina

Fernando Alonso i Kina

Ferraris fart från träningen var som väntat inte lika imponerande i dagens kval, Fernando Alonso lyckades ändå kvala in som 5:a men hela 1,8 sekunder från pole vilket visar att man fortfarande har långt fram till toppen. Att Kimi Räikkönen sedan får stryk av sin teamkamrat med ytterligare en dryg sekund gör inte saken bättre.

Tycker även att Romain Grosjean bör framhållas, vilken klasskillnad mot teamkamraten Pastor Maldonado. Grosjean har bara blivit bättre och bättre under helgen och lyckades överraskande ta sig till Q3 där han dock var långsammast. Men det är verkligen en prestation att kvala så bra som fransmannen gjorde med alla problem som Lotus haft under inledningen på säsongen.

Marcus Ericsson i Kina

Marcus Ericsson i Kina

Marcus Ericsson hade en tung dag och var klart missnöjd med sin insats. Han har haft problem med bromsarna ända sedan Bahrain-testen och det blev inte bättre idag när teamet testade ett nytt bromsmaterial under FP3 med resultatet att bromsarna var helt slut efter bara sex varv. Det var så illa att när Marcus kom in i depån för att få bromsarna kontrollerade så gick pedalen i botten och han var nära att köra på sin depåpersonal. Ericsson blev helt enkelt tvungen att väja undan för att inte köra på mekanikerna.. Bilen var dock klar till kval där det blev 20:e startposition men över sekunden bakom Kamui Kobayasi som faktisk imponerar stort i en dålig bil. Marcus hade inga bortförklaringar utan erkände utan omsvep att han helt enkelt inte var snabb nog idag men fortfarande inte helt nöjd med hur bilen känns under inbromsning.

Morgondagens race kan bli en annan historia i torrt. Givetvis är Mercedes fortfarande stora favoriter till segern med Hamilton längst fram. Rosberg har dock goda möjligheter att ta sig förbi Red Bull, inte minst för att hans bil är, utan DRS, ca 20 km/tim snabbare rakt fram än Red Bull och kommer inte Ricciardo och Vettel bort från DRS-avstånd under de inledande varven blir de ett lätt byte för Rosberg, vid det laget kommer troligen Hamilton vara långt före och kan kontrollera racet från spets.

Red Bull visade dock under träningarna i fredags att man har bra koll på de stora problemen med graining som många upplevde i torrt. Det kan bli en avgörande faktor på söndag om man klarar sig med ett stopp mindre utan luckan framåt blir för stor.