Ungdomen regerar…

Kevin Magnussen slutade tvåa och fixade därmed Danmarks första pallplats någonsin. Han bidrar även till att vi har den yngsta gridden hittills i F1-historien

Kevin Magnussen slutade tvåa och fixade därmed Danmarks första pallplats någonsin. Han bidrar även till att vi har den yngsta gridden hittills i F1-historien

I svallvågorna av den otroligt heta debatten om hur starkt ljud det ska vara från en Formel-1 bil så kan vi samtidigt konstatera att det pågår någon form av generationsväxling. I år har vi faktiskt den yngsta medelåldern bland förarna hittills i F1-historien. Årets medelålder ligger på 26,59 år och det känns även extra kul att två av ”ungdomarna” gjorde väldigt bra ifrån sig i premiären i Melbourne. Danske Kevin Magnussen (21 år) blev till slut tvåa och ryssen Daniil Kvyat blev yngste poängplockare genom tiderna när han 19 år och 324 dagar tog den sista poängen i söndags och gick därmed förbi Sebastian Vettel som tidigare hade rekordet från sitt debutrace i USA:s GP 2007.

Debatten har som sagt gått het om hur lite motorerna får låta innan fansen sviker, det blandas dessutom in en del synpunkter om att årets motorer på något sätt skulle vara mindre kraftfulla än sina föregångare och att de är svagare bara för att de låter mindre, så är givetvis inte fallet, snarare tvärt om. Tittar man på varvtider är vi fortfarande en bit från fjolåret men det har snarare med årets däck och downforcenivåer att göra vilket naturligtvis påverkar farten över ett varv.

Låt oss också hoppas att F1 kan höja volymen på motorerna så att alla blir nöjda och att hörselkåporna måste på igen. Jag kan dock inte riktigt se logiken i att antingen ha hörselkåpor och höra motorerna på en viss nivå mot att inte ha kåporna på och höra motorljudet på i stort samma nivå.. för det blir konsekvensen. Förra året krävdes hörselskydd för att få ner ljudvolymen och i år krävs inga kåpor men resultatet på ljudnivån är i stor sett detsamma (med hörselskydd förra året och utan i år). Att det är olika karaktär på ljudet är en helt annan sak och något som är svårt att ändra på med den teknik som nu används. Hemma vid tv:n kommer det garanterat bli skillnad de kommande helgerna när tv-produktionen (som är anställd av Bernie) börjar skruva lite extra.