Kampen fortsätter för den sjufaldige mästaren…

Schumacher-Mercedes-2012-Monza-prerace

Det har gått några dagar nu sedan den ödesdigra olyckan inträffade i de franska alperna, där Michael Schumacher föll så illa och skadade huvudet att han nu ligger i konstgjord koma med ett hål i skallbenet för att hjälpa läkningsprocessen och där tillståndet är kritiskt men enligt rapporterna stabilt. 

Det mesta är redan skrivet om vad som skett och vilka konsekvenser det fått men jag har också läst saker som att det skulle vara något slags ödets ironi att Schumacher, nu efter karriären, råkar ut för en olycka som faktiskt kan kosta honom livet. Jag skulle vilja påstå att det är många gånger farligare att åka skidor off pist i relativt okänd terräng än att köra Formel 1-bil på bana i 300km/tim och kan därför inte riktigt gå med på att det skulle vara speciellt olyckligt att krascha på skidor när man samtidigt gjort över 300 GP:n i F1 och har tusentals testmil utöver det, oftast i mycket hög fart.

Schumacher-karting

Michael Schumachers olycka är inget annat en mycket tragiskt händelse som skulle kunnat ske för vem som helst som åker skidor på vintern, och det är många miljoner människor som gör det varje säsong.

Det jag däremot känner är en sorg över att en person som varit så otroligt framgångsrik knappt fått vara pensionerad och fått chansen att njuta av livet med sin familj innan en sådan här allvarlig olycka sker. Samma familj som fått offra mycket av både sitt privatliv och tid tillsammans för att Michael Schumacher skulle kunna nå sina mål och som nu skulle få lite payback. Jag tänkte redan när han valde att göra comeback att det var att utmana ödet men visste samtidigt att Michael Schumacher noga kalkylerade med riskerna och visste mycket väl vad han gav sig in på. Efter denna tre år långa återkomst i F1 var det så slut på riktigt och möjligheterna var vidöppna för en framtid med familj och barn som få av oss bara kan drömma om och det är inget konstigt alls med en liten tripp till huset i de franska alperna för en skidsemester runt jul och nyår.

Michael Schumacher är inte den ende F1-föraren som skadat sig på fritiden, långt från det vanliga jobbet i 300km/tim. Jag har inte koll på alla händelser men de som dyker upp är Kimi Räikkönen som kraschade med snöskotern, Juan Pablo Montoya spelade ju tennis även om alla vet att han åkte omkull med motocrosscykeln och Mark Webber bröt benet när han var ute med MTB:n. Man skulle även kunna nämna Robert Kubica som kraschade bort sin F1-karriär när han ”tränade” i rallybil och skadade sig svårt.

Schumacher-Mercedes-2012-Brasiliens-GP-race

Jag kommer gärna tillbaka till det faktum att köra F1-bil är betydligt säkrare och har betydligt färre skador under utövning än de flesta sporter runt om i världen. Av de som kör racerbil generellt är det många som också är sugna på något som ger den där extra adrenalinkicken och därför prövar saker som gör att olycksrisken ökar.

Därför är det inte alls ödets ironi att Michael Schumacher nu ligger illa skadad på ett sjukhus i Grenoble och kämpar för sitt liv, det är enbart otur, samma otur som vi alla kan råka ut för…

Jag hoppas av hela mitt hjärta att Michael Schumacher reder sitt livs tuffaste kamp så att han verkligen får uppleva sina barns uppväxt, får bli gammal med sin fru och framförallt får fortsätta att göra det som många gör lite då och då på fritiden. T ex åka skidor, och ta sig hela vägen ner till liften och upp igen.