I stridens hetta…

…sägs många saker och i gårdagens race fick vi ett exempel där Lotus chefsingenjör Alan Permane använde lite tufft språk när Romain Grosjean kom ikapp Kimi Räikkönen och det blev lite onödigt tight mellan förarna. Kan förstå att det blev lite upphetsat för Grosjean var, precis som Räikkönen, på marginalen när det gäller däcken och risken fanns att man skulle tappa den tredje plats som fanns i potten efter en vågad strategi.

Efteråt får man då läsa att en massa okvädningar på bl a twitter kommer från människor mot Permane och hans familj. Säkert en massa sagt i stridens hetta det också men jag kan försäkra er om att Kimi Räikkönen ”can hold his own”, han behöver ingen hjälp från ”die hard” fans som bara måste få vräka ur sig en massa dumheter. Tragiskt beteende!

När det gäller radiotrafiken som vi får höra i racen så finns det lite olika kanaler. Dels så använder FOM en av extrakanalerna (pits channel) för överhörning av radio och dels finns det som kommer på huvudfeeden. Betydligt mer sänds ut på ”pits channel” och vill man höra mycket radiotrafik är det den som gäller. Skulle bara vilja säga att om någon nu tycker att tonen var lite hård mellan Permane och Räikkönen igår så kan jag försäkra denne om att det var en västanfläkt av vad som emellanåt sägs mellan förare och team. Det är fullt naturligt att det är delade meningar om saker och ting att det då och då kommer rätt fula ord över radion.

Tycker dock att radiotrafiken är en viktig del i TV-produkten Formel 1, den förhöjer verkligen upplevelsen. Även om det ibland är svårt att hänga med på vad som sägs så försöker vi på kommentatorsplats att alltid hänga med och snabbt översätta för den som inte uppfattade allt. Ett litet trick vi har är ett twitterkonto om heter @F1PitRadio (finns även ett ersättningskonto om han når taket för antal meddelanden under loppet – @F1PitRadio2). Personen bakom detta twitterkonto brukar även efter loppen klippa ihop all radiotrafik i ett youtubeklipp som ibland är riktigt underhållande.

Hoppas verkligen inte att incidenten i Lotus i helgen gör att vi nu får färre meddelanden utsända men det skulle förvåna mig mycket om inte Lotus har haft synpunkter efter helgen i Indien. Allt som sänds ut är inspelat och kommer med en viss fördröjning, det ligger därför stort ansvar på den som bestämmer vad som läggs ut eftersom det kan få konsekvenser av numera känt slag.