Grattis Sebastian Vettel till fjärde raka VM-titeln!

Sebastian Vettel, Red Bull. Världsmästare i Formel 1 säsong 2013. Hans fjärde raka titel.

Sebastian Vettel, Red Bull. Världsmästare i Formel 1 säsong 2013. Hans fjärde raka titel.

Sebastian Vettel skrev idag in sig i historieböckerna bland de riktigt stora när han säkrade sin fjärde raka vm-titel i Formel 1 på Buddh International Circuit i New Dehli. Bara det är en stor bedrift men han är dessutom den yngste föraren i historien (26 år) att klara av den bedriften och det kan definitivt bli fler.

Racet som sådant var intressant med tanke på den däcksituation som rådde med extremt ömtåliga mjuka däck som förarna riskerade att tappa mycket tid på om man dröjde för länge med att gå i depå. Vettel löste detta genom att gå in redan efter två varv vilket visserligen gjorde tidstappet  minimalt med samtidigt var en risk då han kom ut i mycket trafik. Det visade sig ändå vara en bra taktik då han relativt enkelt tog sig igenom fältet och lite förvånad kunde konstatera att luckan till Mark Webber, som startat på hårda däck, inte var oroväckande stor. Med lika många stopp gjorda för Red Bull-förarna hade Sebastian Vettel en ledning på drygt 10 sekunder och när Webber sedan fick bryta med en trasig generator så var saken klar.

Att Sebastian Vettel skulle säkra titeln stod klart ganska tidigt då hans enda matematiska hot, Fernando Alonso, körde sönder framvingen redan på första varvet och tvingades i depå tidigt. Med den fighten avgjord så var det desto mer spännande om platserna där bakom där lite olika strategier föll olika väl ut. Både Kimi Räikkönen och Romain Grosjean valde att modigt satsa på en enstoppare något alla trodde var omöjligt med tanke på att Pirelli före loppet hade rekommenderat teamen och förarna att inte köra mer än 35 varv på de hårda däcken och 15 varv på de mjuka. När Grosjean gick i mål som trea hade han kört upp sig från 17:e startruta och gjort en mastodontstint på hela 47 varv på de hårda däcken. För Kimi Räikkönen, med något äldre hårda däck, höll det inte hela vägen, han tvingades i depå för ett andra stopp mot slutet och föll tillbaka till sjunde plats. Det blev dock lite heta känslor hos Lotus när Grosjean snabbt kom ikapp finländaren och försökte köra förbi…

Tycker även att Felipe Massa och Sergio Perez, som båda har kniven på stupen när det gäller nytt kontrakt inför nästa säsong, ska framhållas efter mycket stabil och bra körning

Sammanfattningsvis är det bara att konstatera att Sebastian Vettel har varit en klass för sig, dagens vinst var hans tionde i år och den sjätte i rad, siffror som väl säger allt. Skulle han vinna de resterande tre loppen, vilket absolut är möjligt med den form han är i just nu, kan han tangera Michael Schumachers rekord på tretton vinster under en säsong. Det var f ö inte bara Sebastian Vettel som tog sin fjärde raka titel, detsamma gäller teamet Red Bull som sällar sig till en liten skara på tre team, Mclaren 1988-1991 och Ferrari 1999-2004, som klarat bedriften att ta fyra konstruktörstitlar i rad.