Daniel Ricciardo – det logiska valet för Red Bull…

I går kväll kom alltså bekräftelsen om vem som får den åtråvärda platsen hos Red Bull Racing efter Mark Webber. Australiensaren Daniel Ricciardo tar, efter två hela säsonger hos Toro Rosso, nu klivet upp och det är för mig ett mycket logisk beslut av Red Bull.

Jag skrev direkt när det blev klart att Mark Webber skulle sluta att Daniel Ricciardo var den förare jag trodde mest på som ersättare. Det fanns många anledningar till detta, den främsta att han under lång tid nu skolats för uppgiften. Redan 2011 köpte Red Bull 11 race i HRT för 24-åringen från Perth innan han flyttades upp till Toro Rosso året efter och en sådan investering gör man, i mitt tycke, enbart om man allvarligt övervägde en plats i Red Bull när en sådan blev tillgänglig.

Nu tror jag ändå inte valet var enkelt, speciellt med tanke på att en stjärnförare av Kimi Räikkönens kaliber fanns tillgänglig, på rena meriter är självklart Räikkönen det bästa valet men det är så många fler faktorer som spelar roll. Red Bulls designer Adrian Newey pekade på den kanske viktigaste anledningen när han var mycket mån om en långsiktig lösning, vilket även jag påpekat är en otroligt viktig faktor i dagens F1. Vi ser alltmer långa förarkontrakt och även om Kimi Räikkönen på kort sikt är det snabbaste alternativet så är han i slutet av karriären och jag tror att Red Bull valde som man gjorde just med tanke på framtiden.

Nu väntar en tuff uppgift för Daniel Ricciardo som måste bevisa sig värdig denna plats hos Red Bull, när man väljs istället för Kimi Räikkönen så kommer det ofrånkomligt att bli jämförelser framöver och många kommer säkert mena att Red Bull valde fel. För egen del så tror har jag svårt att riktigt värdera Ricciardo utifrån vad vi sett så här långt, det är väldigt lätt att avfärda honom som en enbart halvskaplig förare utan några egentliga resultat men om sanningen ska fram så är det inte lätt att imponera med resultat i en Toro Rosso och det är omöjligt att veta exakt hur bra han är. Det är bara de inblandade personerna själva som vet förutsättningarna till hundra procent och vi får helt enkelt lita till Dr Marko och co’s omdöme i det fallet. Vi vet ju t ex hur bra uppflyttningen av Sebastian Vettel har blivit.

Läste att någon menade att Sebastian Vettel nu fått som han vill, en teamkamrat som lojalt kommer att backa upp honom framöver utan att knorra. Så kan det naturligtvis vara och det är definitivt ingen oviktigt detalj när man väljer förare, dynamiken mellan två förare måste fungera perfekt för att resultatet ska bli så bra som möjligt och för Daniel Ricciardo så gäller det att bida sin tid för jag tror han inledningsvis kommer att vara en klar andreförare i Red Bull oavsett vad som sägs officiellt ang lika förutsättningar o s v.

Den stora frågan är fortfarande vad som händer med Kimi Räikkönen, blir det Lotus några säsonger till eller blir det, som en finsk F1-sajt skrivit, ett 2+1 års kontrakt med Ferrari? Blir det Ferrari så känns det just nu som om det är istället för Fernando Alonso och att Alonso i sådant fall flyttar till Lotus, åtminstone enligt de indikationer jag har fått. Men allt detta är enbart spekulationer baserat på lite skvaller och magkänsla, drömmen är ett dreamteam med Kimi Räikkönen och Fernando Alonso tillsammans.

Monza brukar vara helgen då Ferrari presenterar ev förändringar och det blir spännande och se om det är fallet även i år.

Låt diskussionerna börja..