Formel 1-tester i Qatar?

F1-test-QatarVerkar som Qatar kan bli platsen för en eller flera tester inför den viktiga säsongen 2014. Teamen har börjat diskussionerna om hur man bäst ska förbereda sig inför nästa år och med alla nyheter, inte minst på motorsidan, är det extremt viktigt att testerna håller hög kvalité. Årets försäsongstester blev väldigt påverkade av det kalla vädret i Europa vilket vi delvis ser resultatet av under de inledande racen. Däckleverantören Pirelli har länge sagt sig vilja ha försäsongstesterna i mellanöstern där klimatet blir mer rättvisande och ett av alternativen är Losail i Qatar. Banan är mest känd för att hålla MotoGP-premiären och har alla nödvändiga licenser för F1 och håller hög standard även på övriga faciliteter.

Låter som en bra idé att hålla tester där klimatet är bra, det var ju en av anledningarna till att man hittills nästan uteslutande kört testerna i Spanien, p g a klimatet, men när värmen inte ens kommer i tid till sydeuropa så kommer teamen helt enkelt oförberedda till säsongstarten. Varför har man då inte flyttat testerna redan? Svaret på den frågan är pengar, det har hittills ansetts vara för dyrt att köra utanför Europa men som säsongerna börjat två år i rad så tror jag att de flesta teamen är beredda att lägga några kronor extra på körning i bra temperatur och klimat. Andra alternativ är förstås Abu Dhabi eller Bahrain, som f ö jagar premiärsloten inför nyteckningen av sitt F1-kontrakt.

 

Rally-sm samling utanför Arlanda

Rally-sm samling utanför Arlanda

Apropå tester.. Fick idag själv möjligheten att testa lite rallyåkning. Inför SM-deltävlingen Sydsvenska rallyt i början på maj hade Rally-SM en liten samling utanför Arlanda med några förare och deras bilar. Tanken var att skjutsa lite journalister och leverera en upplevelse utöver det vanliga för den som aldrig tidigare testat. Självklart passade även jag att få åka lite och fick skjuts av MJ Sport:s Martin Jansson som hade tagit dit sin alldeles nyinköpta Skoda Fabia R2. På plats fanns även en av Sveriges vassaste rallyförare, Pontus Tidemand, som precis kommit hem från VM-rallyt i Portugal där han vann JWRC-klassen. Fick faktiskt chansen att åka med både Martin och Pontus bakom ratten i Martins bil, lite kul faktiskt att jämföra två förare på det sättet med exakt samma bil. Kan säga att det smakade mer, mycket mer!!

Här kommer lite bilder från dagens övning.. Fotograf: Åke Lavén Fullt ställ för Martin jansson

DSC_9347

 

DSC_9255

Janne Blomqvist och Martin Jansson