Regnkaos i Melbourne

Regn under lördagen i Melbourne

Regn under lördagen i Melbourne (Foto: Caterham F1 Team)

Säsongens första kval blev inte riktigt vad man hoppats på, en rejäl regnskur fördröjde starten med 30 minuter och lagom till att Q1 var avslutat kom det ytterligare ett skyfall och även Q2 fick uppskjuten starttid. Med så pass sen starttid som 17.00 för kvalet i Australien så blev det till slut för mycket fördröjning för att hinna köra färdigt innan det blev för mörkt och resten av kvalet körs istället i morgon söndag kl 11.00 lokal tid, 01.00 svensk tid. Självklart kan du se slutet på detta kval direkt i TV10 och på Viasat Motor med start 00.55.

Många, inklusive jag själv, tyckte kanske inte att det såg så farligt ut med regn på banan, men man såg samtidigt många förare ha enorma problem att hålla sig på det svarta. Problemet är nog inte regnet i sig utan snarare vilka konsekvenser en ev snurrning kan få på en så trång bana som Albert Park. Risken för påkörningar, i dåligt sikt, vid en avåkning var överhängande och det var nog därför tävlingsledningen var försiktigt med att dra igång kvalet trots att mängden stående vatten inte var extrem på något sätt.

När Q1 väl kom igång blev det ändå högintressant. Hamilton var först ut följd av Rosberg och snurrade av lite lätt och skadade bakvingen. Hamilton körde trots detta vidare och lyckades starkt nog ta sig vidare till Q2. En annan som reparerade ”skadan” starkt var Felipe Massa, även han snurrade av och hade tur som inte skadade mer än nosen och kunde efter ett snabbt depåbesök fokusera om och ta sig vidare..

Lite extra spännande blev det också mot slutet av första kvalrundan när banan torkade upp så pass att intermediatedäcken kunde användas och det blev några hektiska minuter med snabbt bättre varvtider. När vattensprayen väl lagt sig var trots allt de förväntade förarna vidare förutom Pastor Maldonado som surt konstaterade att bilen var närmast okörbar.

Nu tar vi nya tag och försöker hitta några timmars sömn för att orka en lång natt till..