Inflight blogging

Sitter på flyget på väg ner till Barcelona och skriver detta inlägg. Bra service från Norwegian!

I morgon drar den avslutande testen igång på Circuit de Catalunya. En mycket viktig test, det är nu vi troligen kommer att få se bilarna någorlunda som de kommer att se ut när de rullar ut i Melbourne och pressen är hård att få ev uppdateringar att fungera. Felipe Massa har redan sagt att den här testen är enormt viktig för Ferrari som jag tror har en del saker kvar att rätta till innan man är helt tillfreds. Det verkar t ex som att bakänden inte riktigt fungerar än, fortfarande saknas downforce och jobbet med att få coandaavgassystemet att fungera går nu in i en mycket viktig fas.

Coandasystemet är svårt att optimera, avgaserna ska, med hjälp av utformningen på själva avgasröret och den tunnel som är precis efter röret, hänga kvar vid chassit och ”stänga” diffusern så att den inte läcker, vinsten med detta är att man kan köra bilen mer framåttilltad utan att tappa downforce bak och samtidigt få framvingen, med bilens lutning, att bli mer effektiv. Man fortsätter helt enkelt att ”blåsa” den bakre delen av golvet inom ramen för vad som är tillåtet när nu ”blown diffuser” inte längre är tillåtet.

Ett annat problem man då får, med utformningen av avgasröret för bäst ”blåsningseffekt”, är att motorn tappar kraft och det är annan kompromiss som är så svår att få till.

Alla försöker på alla vis att hjälpa avgaserna att hänga kvar vi chassit och vi bl a sett lösningar både på Caterham och Williams som verkligen är i gråzonen för vad som är tillåtet, frågan är vad FIA tycker när bilarna besiktas inför premiären i Melbourne.

En annan försvårande omständighet är vädret i Spanien det kommande veckoslutet, prognoserna talar om regn torsdag och fredag med en liten förbättring lördag och söndag. Detta är inget som kommer att göra teamens sista förberedelser enklare.

Till sist så verkar Force India ha bestämt sig för att det blir Sutil som ska köra bredvid Paul Di Resta, detta har bekräftats av Sutils manager till Sky..