Testbrist

Det är ett stort problem för F1 att man inte tillåter mer testning i ett avseende, förarrekrytering. Jag tycker inte att man ska få testa bilarna mer, det skulle bara göra klyftorna mellan rika och fattiga team större och inte gynna sporten i stort. Däremot så måste man hitta ett sätt för nya talanger att förbereda sej på en ev F1-karriär.

Det är inte rimligt att en sådan som Max Chilton, med mycket begränsad erfarenhet av F1, får sex dagar på sej att vara redo innan premiären i Melbourne. Jämför med när t ex Hamilton kom till F1, flera tusen km i bilen och kombinerat med lika mycket i simulator. Men så vann han nästan VM också. Visst nu hade Hamilton hjälp av ett bra och rikt team, det har inte exemplet Chilton, men visst borde de få köra mer och en förare med ambitioner att ta en plats i F1 borde utan vidare kunna släppa racingen ett år och göra en Bottas…

Mitt förslag är att alla team kör en tredjebil på fredagarna (precis som för några år sedan) under tävlingshelgerna och låter sina testförare köra den. Visst lite dyrare blir det men inga extrakostnader för personal eller transport och jag tror dessutom att teamen skull kunna ha lite nytta av den data som samlas in.

Om man ändå är rädd för att det ska bli för dyrt så kan man t ex begränsa antalet motorer, växellådor och antal set däck för testbilen för att inte kostnaderna ska skena iväg. Jag är inte heller främmande för att testförarna får ta med sej en egen budget för att finansiera det hela, dom betalar ju ändå mellan 15-20 miljoner för en säsong i GP2, pengar som lätt skulle täcka kostnaderna för en testsäsong.